Verdensmål 5
Ligestilling og inklusion
Hvad siger FN om verdensmål 5?
Diskrimination mod kvinder og piger skal ophøre overalt i verdenen inden 2030. Piger og kvinder oplever fortsat diskrimination i offentlige beslutningsprocesser alene på grund af deres køn og mange steder er piger og kvinder udsat for vold og udnyttelse ligeledes på grund af deres køn.
Ifølge verdensmålsportalen er ligestilling mellem kønnene forskellig i sit udtryk, afhængigt af, hvor i verdenen vi ser hen. I Danmark er der et stort fokus på ligestilling, men som land har vi stadig et løngab på 15-20 procent. Ligestilling omhandler dog ikke kun løn. Det handler blandt andet også om lige adgang til uddannelse og arbejde.
Læs mere på Verdensmålsportalen
Verdensmål 5 i byggeriet
Inden for byggeriet, har der i mange år været en skævvridning mellem kønnene, hvor kvinder udgør under 10 % af alle medarbejdere i byggeriet, og blandt håndværkerne er der kun knap 4 % kvinder. Disse tal har stort set ikke ændret sig de sidste 20 år.
Der er mange fordele ved at arbejde med verdensmål 5 – både på virksomhedsniveau og på projektniveau. Det skaber medarbejdertrivsel, psykologisk sikkerhed, og flere undersøgelser peger på, at man som virksomhed kan se det direkte på den økonomiske bundlinje, når diversitet indtænkes i ledelse og i teams. Det skaber øget innovation, bedre beslutningsprocesser og brugerforståelse.
Det juridiske
Virksomheder har pligt til at reagere på både chikane og seksuel chikane på deres arbejdspladser, ligesom de ikke må diskriminere på baggrund af køn, seksualitet, etnicitet osv., hverken i hverdagen eller i rekrutterings- og ansættelsesprocesser. Når det kommer til samarbejdspartnere, er grænserne for ansvar lidt sværere at optegne, men man bør tilkendegive, gerne skriftligt, at enhver form for chikane eller diskrimination er uacceptabel.
Whistleblower ordning
Har virksomheden mere end 50 medarbejdere skal den pr. 17. december 2023 have en whistleblowerordning, og det er vigtigt, at man som virksomhed sætter sig ind i den gældende lovgivning herom, ligesom den nye barselovgivning ændrer på de traditionelle måder at se arbejdsstyrken på. Ifølge regnskabslovens paragraf 99b, skal du, hvis du er omfattet, opstille måltal for underrepræsenterede køn i det øverste ledelsesorgan samt oplyse de nedsatte måltal og redegøre for status på, hvor langt din virksomheden er nået hen mod opfyldelse af måltallet – ligesom du skal forklare, hvorfor måltallene endnu ikke er nået (hvis de endnu ikke er nået).
Læs mere om whistleblowerordningen
Læs mere om den nye barselslovgivning
Sammenhæng med EUs rapporteringsstandarder
Verdensmål 5 om ligestilling mellem køn dækker hovedsageligt over den sociale bæredygtighed, hvilket man som virksomhed skal rapportere på under EU’s rapporteringsstandard under de områder der dækker egen arbejdsstyrke og arbejdsstyrken i virksomhedens værdikæde. Standarderne kaldes S1: Own workforce (egen arbejdsstyrke) S2 workers in the value chain (arbejdstagere i værdikæden). Der er bl.a. et oplysningskrav om at rapportere på hvor mange kvindelig og mandlige ansatte man har i sin virksomhed.
Ifølge standarderne for værdikædeansvar, kan man lave politikker der relaterer sig til sin værdikæde. Så man kunne have en politik om at der skal være ligestilling mellem mænd og kvinder ift. arbejdsforhold og løn. Derudover at samarbejdsrelationen respekterer menneskerettighederne.
Derudover kan man have politikker, der skaber mindre ulighed mellem mænd og kvinder, og kan skabe jobs for kvinder. på den anden side kan man have politikker der gør at kvinders rettigheder ikke bliver yderligere udsat i områder, hvor der bygges eller udvinder råstoffer.
Til Bygherren
Til Bygherren
Hvis du har valgt at prioritere verdensmål 5 i din bæredygtighedsvision, så er det nu, at du skal afdække, hvordan kønsminoriteter kan inkluderes i dit projekt – enten på virksomhedsniveau hos dine samarbejdspartnere, eller specifikt på projektniveau. Derudover bør du tage et ansvar i ”toppen af værdikæden” til at stille krav til en inkluderende kultur og arbejdsmiljø i dit udbud, og at være mediator for resten af værdikæden, f.eks. som en del af din PSS (Plan for sikkerhed og sundhed).
På virksomhedsniveau: Du kan efterspørge ledelsessystemer hos dine samarbejdspartnere, der indebærer et arbejde med diversitet. Et ledelsessystem kan fx indebære politikker for sexisme (do no harm) og diversitet (do good), procedurer for håndtering af sexismesager og bred rekruttering samt kommunikation, evaluering og opfølgning på initiativer. Du kan ikke stille deciderede krav til dette i dit udbud, men du kan godt efterspørge det som baggrundsinformation og dermed skubbe på for at flere vil indgå i dagsordenen.
På projektniveau: Der er forskellige potentielle krav, du som bygherre kan stille til dine leverandører. Du skal være opmærksom på, at dine krav ikke må være konkurrenceforvridende, men rammerne er relativt vidde for at stille krav.
Som en del af de projektspecifikke initiativer du kan efterspørge, er bl. a. målsætninger om en andel af kvinder, der skal være en del af arbejdsstyrken på projektet. Du kan fx også efterspørge initiativer for psykologisk sikkerhed på byggepladsen og krav om en god tone på arbejdspladsen, eller et forbud mod seksuelle plakater.
Til at afdække, hvad der er relevant at arbejde med, er det en god ide at lave en interessentanalyse.
Potentielle samarbejdspartnere: Under verdensmål 5 kan du række ud til relevante aktører, der kan være med til at sikre den bedste repræsentation af kønsminoriteter i dit projekt. Til inspiration kan du f.eks. lære om byggeriets kultur i de forskellige led af branchens værdikæde i Byggeriets Samfundsansvars rapport Vejen til øget kønsdiversitet i byggeriet samt dertilhørende viden. Du kan også alliere dig med nogle af de mange initiativer, der arbejder med at få kvinder og andre minoriteter ind i byggeriet, eller erhvervslivet generelt, samt understøtte deres trivsel. Eksempler på disse er Byggeriets Samfundsansvars, Boss Ladies, Danske Handicaporganisationer, Minodanmark eller Log Ladies, der alle arbejder med dette formål.
Data på verdensmål 5
Det kan i mange tilfælde være svært at måle og veje sociale indsatser. Dog kommer der flere og flere muligheder for at efterspørge data på dette område, bl. a. med ESG-indikatorerne og kravene i den nye EU-lovgivning, herunder særligt CSRD. Som en start kan du fx måle på FSR’s femten basis ESG-indikatorer. Ønsker du at gå trinnet videre, kan du anvende de nye rapporteringskrav fra EFRAC.
Til øvrige aktører i byggeriet
Til leverandører
At arbejde med diversitet og kulturen på din arbejdsplads vil udover at skabe et godt arbejdsmiljø, fastholdelse af medarbejdere og en ny rekrutteringskanal, give dig en god ESG-rating og få din virksomhed til at fremstå positivt overfor bygherre og andre aktører i markedet.
- Du kan se konkrete idéer til tiltag i vores Guide: Pluk 10 lavthængende frugter for diversitet i din virksomhed
- Du kan finde et eksempel på en diversitets- sexisme- og ligestillingspolitik samt en proces, der er gennemgået forud for udarbejdelsen af politikken, af CCO Arkitekter her.
Målsætninger: Jævnfør Dansk Industris Gender Diversity Pledge, er det generelt et godt mål at gå efter et maksimalt udsving på 60/40 mellem køn på arbejdspladsen. I de udførende led kan denne målsætning dog være så svær at nå under nuværende kulturelle forhold. Derfor anbefaler vi, at der i virksomheden sættes mål, som er internt realistiske og proportionelt med den virkelighed, I står overfor på brancheniveau. Eksempler på forskellige mål, forskellige aktørtyper har sat sig er følgende:
- Bygherre: Så tæt på 50/50 som muligt med særligt fokus på diversitet i ledelser og ejerkredse
- Rådgiver: Så tæt på 50/50 som muligt med særligt fokus på diversitet i ledelser og ejerkredse.
- Udførende og materialeleverandører: 10 % kvinder og 10% etniske minoriteter i arbejdsstyrken.
Værktøjer
Byggeriets Samfundsansvars 10 råd til at starte arbejdet med diversitet
Q & A til dialogen om diversitet i din virksomhed
7 måder, du som leder kan håndtere nøgenkalendere på
Skabelon til politik mod seksuel chikane
Skou Gruppens A/S politik for diversitet, ligestilling og mangfoldighed
Skou Gruppens A/S flyer “Byggeplads for alle”
Se et eksempel på et stillingsopslag fra WSP, der appellerer til kvinder
Verdensmål 8
Ordentlige løn- og arbejdsvilkår
Hvad siger FN om verdensmål 8?
Ifølge verdensmålsportalen har beskæftigelsen har været høj i mange lande såsom Danmark og USA indtil coronakrisen. Det er dog ikke tilfældet i alle lande. Verdensmålene forpligter deltagerlandene til at føre en jobskabende politisk samt til at udrydde tvangsarbejde, slaveri og menneskehandel.
Verdensmål 8 i byggeriet
Ejendoms- bygge- og anlægsbranchen har været præget af sager, hvor medarbejdere ikke har fået ordentlige løn og arbejdsforhold. Der arbejdes ligeledes med behovet for at uddanne flere lærlinge og skabe praktikpladser til unge i byggebranchen, som samtidig kan afhjælpe manglen på arbejdskraft.
Udfordringer omkring anstændige jobs i byggeriet berør både emner som social dumping, håndtering af arbejdsulykker blandt migrantarbejdere. Derudover er der et stort behov for at arbejde med transparens i byggeriets værdikæder i forhold til brud på menneskerettigheder i forbindelse med produktion og udvinding af ressourcer til de materialer.
Uanset om du er bygherre eller leverandør, er det også vigtigt at arbejde med dit arbejdsmiljø. For yderligere information, se fx Byggeriets Arbejdsmiljøbus eller Cabis arbejde om onboarding af unge, guide til social beskæftigelse i byggeriet samt arbejdsmiljø og -kultur.
Sammenhæng med EU’s rapporteringsstandarder
Verdensmål 8 om anstændige jobs dækker hovedsageligt over den sociale bæredygtighed, hvilket man som virksomhed skal rapportere på under EU’s rapporteringsstandard under de områder der dækker egen arbejdsstyrke og arbejdsstyrken i virksomhedens værdikæde. Standarderne kaldes S1: Own work S2 workers in the value chain.
Læs mere om EUs rapporteringsstandarder for social bæredygtighed (EFRAG)
Til Bygherren
Til Bygherren
Når verdensmål 8 er i centrum, handler det om mennesker. Det handler bl.a. om løn- og arbejdsvilkår, lærlinge, at få folk på kanten af arbejdsmarkedet i beskæftigelse samt hvordan vi får sikret os, at der ikke er brud på arbejdstager- eller menneskerettighederne på byggerier eller i vores værdikæder.
Du kan arbejde med sociale klausuler, lærlinge klausuler og beskæftigelsesklausuler i dine udbud, for at sikre at der arbejdes målrettet med socialt ansvar og arbejdstagerrettigheder i dine projekter. Udover at sikre rettigheder i aftaledokumenter, er det også vigtigt at arbejde med kultur og tone i både projekter og i egen organisation for at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø.
Derudover er det også vigtigt at arbejde med dit fysiske arbejdsmiljø. For yderligere information, se fx Byggeriets Arbejdsmiljøbus eller Cabis arbejde om onboarding af unge, guide til social beskæftigelse i byggeriet samt arbejdsmiljø og -kultur.
Potentielle samarbejdspartnere: Det kan være udfordrende at komme i gang med den sociale bæredygtighed, hvis du ikke ved hvor du skal starte. Et godt første skridt mod at stille krav i dine udbud, er at blive klogere på, hvilke indsatser, du kan løfte med dit bygger. Det kan du gøre i dialog med aktører som f.eks. Byggeriets Samfundsansvar, fagforeninger, projektet Bygherre skaber lærepladser under Bygherreforeningen, eller København eller Odense Kommunes kontrolenheder.
Hvis du ønsker at have fokus på inklusion af udsatte unge eller folk på kanten af arbejdsmarkedet, kan du undersøge forskellige sociale initiativer, der beskæftiger sig med netop dette. Du kan for eksempel række ud til Cabi for en uforpligtende telefonsamtale, HighFive, der arbejder med at hjælpe tidligere kriminelle i arbejde eller FRAK, som ansætter udsatte unge. Se mere i vejledningen ”Den rummelige byggeplads” af Byggeriets Samfundsansvar, Værdibyg og Enemærke & Petersen A/S.
Kravstillelse: Du kan sikre et fokus på Verdensmål 8 i dit udbud ved at bruge Byggeriets Samfundsansvars Paradigmer for samfundsansvar og lærlinge-, beskæftigelses-, og arbejdsklausuler som krav til særligt dine entreprenører og underentreprenører. Erfaringer viser dog at krav om antal lærlinge ikke gør det alene. Lærlingeindsatser skal indeholde et samlet forløb med lærlingeplan, opstartsmøder, opfølgning, lærlingeskilte og evt. lærlingecafe. Det kan du læse meget mere om på Bygherreforeningens indsats Bygherrer skaber lærepladser, som også netop har udgivet en guide og anbefaling til bygherrer om lærlingeklausuler på byggeprojekter.
Desuden er det vigtigt at lave kontrol af de indsatser, du udvælger til dit projekt. Ifølge Københavns Kommune, som er langt på denne dagsorden, er det særligt længere ude i leddene, at kontrollen bliver relevant, og sjældent i det første entreprenørled. Til at arbejde med den gode kontrol har Byggeriets Samfundsansvar udviklet et kontrolredskab, som du kan bruge til at følge op på din indsats.
Ønsker du at dit projekt bliver certificeret, kan du bruge fx DGNBs nye sociale kriterium, der giver point for en social indsats for en skarpt defineret målgruppe, efterspørge materialer der er Fairtrade eller B Corp-certificerede, som begge i høj grad er til for at sikre social bæredygtighed ved produktion.
Til øvrige aktører
Til leverandører
Ønsker du at kunne dokumentere og måle på din sociale indsats, der i mange tilfælde kan være svær at måle på, kan du gå efter en datadrevet social indsats. Værktøjer, du her kan bruge, inkluderer:
- Den sociale beregner til byggeri, hvor du kan finde ud af i kroner og øre, hvor meget du sparer samfundet for ved at tage socialt ansvar. Den sociale bæredygtighedsberegner bygger oven på denne med særligt fokus på rapportering til de nye EU-lovgivninger.
- EU-taksonomiens sociale minimumskrav. Som en del af den grønne EU-taksonomi ligger et kriterium for sociale minimumskrav, som bl.a. indebærer krav til at have politikker for arbejdstager- og menneskerettigheder samt en due diligence proces for indkøb. De skal sikre, at EU’s medlemsstater ikke overser de sociale indvirkninger af den grønne omstilling og tager udgangspunkt i allerede eksisterende konventioner og international lovgivning, bl.a. FN’s vejledende principper for menneskerettigheder og Erhverv, som vil hjælpe dig til at komme på forkant med ny EU-lovgivning under den miljømæssige taksonomi, den potentielle sociale taksonomi, CSDD-direktivet og en ny lov, der forbyder import af produkter til EU lavet under tvangsarbejde.
- Due diligence er en proces etableret i FN’s principper for menneskerettigheder og erhverv, og indeholder interne procedurer for at undgå negative indvirkninger af dine aktiviteter på dine interessenter – hele vejen gennem din værdikæde. Processen skal gennem seks trin sikre: 1. forpligtelse og forankring af processen, 2. risikovurdering af negative indvirkninger for dine aktiviteter, 3. tage hånd om negative indvirkninger, 4. løbende opfølgning, 5. kommunikation omkring indsatser og 6. en evt. klagemekanisme og oprejsning af negative indvirkninger for ofrene. Læs mere om due diligence på dansk på de seks skridt.dk.
Værktøjer
Byggeriets Samfundsansvars beskæftigelsesklausul
Byggeriets Samfundsansvars lærlingeklausul (2023)
Byggeriets Samfundsansvars arbejdsklausul (2023)
Byggeriets Samfundsansvar kontroller og risikoskema udarbejdet
Læs mere om Byggeriets Samfundsansvars klausuler, der understøtter indsatser for anstændige jobs
Download publikationen “Den rummelige byggeplads” med en guide til social beskæftigelse
Social beregner for byggeriet – Cabi
Byggeriets sociale materialepyramide – Niras
Find værktøjer og metoder til krav og opfølgning på lærlinge – Bygherreforeningen
Inspirationskatalog til arbejde med verdensmål og Arbejdsmiljø – Bygherreforeningen
Guide til Due Dilligence i praksis guide på dansk – Global Compact Network Denmark
Verdensmål 12
Ansvarligt forbrug og produktion
Hvad siger FN om verdensmål 12?
Verdensmål 12 forpligter lande til at gå sammen om at sikre, at der ikke drives rovdrift på naturressourcer, og at både privatpersoner og industri bortskaffer giftigt affald som eksempelvis kemikalier og plastik på en ansvarlig måde.
For verdens rige lande gælder det, at de ikke bare skal gøre en stor indsats for at reducere deres eget aftryk på verdenen, f.eks. ved at reducere madspild, byggeaffald og tøjforbrug, men også hjælpe udviklingslande økonomisk og teknologisk med at bevæge sig i en mere bæredygtig retning.
Et parameter for at vurdere status på verdensmålet er Earth overshoot day, som er en beregning af hvornår et års forbrug svarende til klodens begrænsede ressourcer er nået. I 2023 nåede det globale samfund earth overshoot day d. 2. august og i Danmark har vi de seneste år nået earth overshoot day i løbet af marts.
Verdensmål 12 i byggebranchen
Jordklodens ressourcer er under hårdt pres. Byggebranchen er en væsentlig aktør, og Danmark kan ikke komme i mål med de store CO2-reduktioner, der kræves frem mod år 2030, uden en aktiv indsats fra byggebranchen. Det er derfor nødvendigt, at byggebranchen bevæger sig over i en cirkulær tankegang, hvor affald elimineres og ressourcerne indtænkes i et kredsløb.
Sammenhæng med EUs rapporteringsstandarder
Verdensmål 12 omhandler primært miljømæssig bæredygtighed, hvilket rapporteres under E’et i ESG. EU’s rapporteringsstandarder for miljø og klima består af fem standarder herunder:
ESRS E1. Klimaforandring (Climate Change)
ESRS E2 Forurening (Pollution)
ESRS E3 Vand og havressourcer (Water and marine resources)
ESRS E4 Biodiversitet og økosystemer (Biodiversity and ecosystems)
ESRS E5 Ressourcer og cirkulær økonomi (Resources and circular economy)
I forhold til arbejdet med verdensmålet 12, kan man se på rapporteringsstandarderne for E1, E2 og E5 i forhold til at identificere indsatsområder og finde retningslinjer for indsamling af data. Læs mere her.
For EU Standarden E3 handler om verdensmål 6 og 14 mens E4 primært omhandler verdensmål 15.
Til Bygherren
Til Bygherren
Byggeriet forbruger enorme mængder ressourcer, og står for en fjerdedel af al affald på verdensplan. De mest bæredygtige kvadratmeter er dem, vi ikke bygger, men hvis vi så alligevel skal bygge, er det helt afgørende for planetens (og vores) fremtid, at vi tidligt i byggeprocessen tænker i at formindske spild ved at plan- og kortlægge vores påtænkte ressourceforbrug samt at undersøge, hvor vi kan optimere vores proces for mere vedligehold, genanvendelse og upcycling af eksisterende bygninger, samt recirkulation og genbrug af materialer.
Samtidigt skal vi tænke i bæredygtighed, kommunikation og dokumentation, så vi undgår greenwashing. Er mål 12 en prioritet i din bæredygtighedsvision for projektet, bør du:
- Udarbejde en bæredygtighedspolitik og- strategi som anført Guide til arbejdet med verdensmål og den bæredygtige markedsdialog.
- Dokumentere din indsats
- Kommunikere din indsats til medarbejdere, samarbejdspartnere og interessenter.
Nogle projektorienterede overvejelser, du skal gøre dig, er:
- Ønsker jeg at arbejde mod absolut eller relativ bæredygtighed på mit projekt?
- Kan vi renovere i stedet for at bygge nyt? Og hvilke af de allerede eksisterende materialer, kan du genanvende eller upcycle?
- Der hvor du ikke kan renovere – kan du bygge mindre og med mere fokus på klog indretning og renovering?
- Hvilke materialer, vil du bygge med? Har du mulighed for at tage en risiko ved at benytte uafprøvede materialer, og i så fald hvor stor en risiko er du villig til at tage?
- Vil jeg benytte mig af bæredygtighedsstandarder på markedet, og i så fald, hvad er fordele og ulemper ved de forskellige slags, fx DGNB, Svanemærket, Eco-label etc.?
Det juridiske
Sørg for at orientere dig i de forskellige lovgivningsmæssige krav der er, for at reducere den negative indvirkning af dit projekt på klima og miljø. Det kan f.eks. hvis du bygger nyt og over 1000 m2, da der pr 2023 krav om, at dit byggeri skal holdes under 12 kg CO2-ækv. pr. m2. Vil du arbejde mere ambitiøst kan du læne dig op ad målepunkterne i reduktion roadmap. Ønsker du at dit byggeri skal være EU-taksonomi compliant, skal du forholde dig til taksonomiens seks mål samt de tilhørende tekniske screeningskriterier.
Potentielle samarbejdspartnere: Det er vigtigt at du holder dig opdateret på de forskellige standarder, certificeringsordninger og metoder, der findes til at arbejde med miljømæssig bæredygtighed. Gode sparringspartnere kan være Rådet for bæredygtigt byggeri, Bygherreforeningen, Videncenter for Cirkulært byggeri, Arkitektforeningen eller andre relevante brancheorganisationer der arbejder med miljømæssig bæredygtighed ift. genanvendelse og recirkulering bør du orientere dig om, hvilke lokale aftagningsprojekter, der findes, af de materialer, du ikke kan genanvende i dit projekt. Her er det vigtigt at afklare, hvem der ejer materialerne, så du ikke ender i en potentiel konflikt.
Kravstillelse: Det er vigtigt, at du allerede fra starten har et udkast til budget og en tidsplan, hvori bæredygtighed er indtænkt. Nye innovative tiltag koster ofte lidt mere de første gange, de afprøves, ligesom de konventionelle tidsplaner udfordres af nye opgaver relateret til genanvendelse, fx hos nedriver, der skal til at separere materialer inden de smides ud eller recirkuleres.
- Renovering vs. Nybyg: Overvej, om der findes en eksisterende bygningsmasse på området, hvor du ønsker at bygge, som kan renoveres i stedet for at rive ned og bygge nyt. Du kan som en del af markedsdialogen række ud til nedriver for at få deres vurdering af, hvor meget der kan genanvendes samt hvor meget det vil have af omkostning.
- Materialevalg: Ønsker du at gøre brug af et nyt nichemateriale, kan det være svært at opnå forsyningssikkerhed. Derfor bør du indgå i dialog med en materialeleverandør om dette.
Dermed kan du have dette at gå ud fra i din markedsdialog, og få et billede af, om dine ønsker og krav er realistiske ift. udbuddet af bæredygtighedsydelser til den ønskede pris på markedet. Det er vigtigt, at du fra starten udformer en plan for, hvordan dine løsninger bliver overleveret mellem byggefaserne, så rådgiver og entreprenørs handlinger senere flugter med din bæredygtighedsvision.
Det kan også være fordelagtigt for dig at få dit byggeri certificeret. Der er fordele og ulemper ved de forskellige certificeringsordninger, og ved certificeringer generelt, som nævnt tidligere. Typisk gælder det at du skal have styr på din strategi for ansvarligt forbrug og produktion før du arbejder med en certificering. Certificeringer er ikke strategier, men derimod værktøjer til fastholdelse af strategiske målsætninger.
I forhold til miljømæssige certificeringsordninger, er eksempler på nogle af de mest populære:
- DGNB
- Den Frivillige Bæredygtighedsklasse
- Svanemærket
- Cirkulære Byggeprincipper (ikke en certificering, men et sæt principper, der bygges efter fra start). Læs et nyt fremsynsnotet udarbejdet af Concito om cirkulæt byggeri her.
- Science Based Targets
Derudover kan det være en fordel at overveje at efterspørge en eller flere af følgende værktøjer:
- Materialepas
- LCA & LCC-analyser
- Processtyringsværktøj som fx Frame
- CO-budget
- Ressourcekortlægning
Til øvrige aktører
Til øvrige aktører
Som leverandør eller rådgiver skal du bistå bygherre i at vælge de rigtige bæredygtige løsninger til netop jeres projekt.
Arkitekt eller ingeniør:
- Sikre, at din virksomhed har en due diligence-proces på plads for både miljømæssig og social bæredygtighed. Du kan arbejde sammen med de andre led i værdikæden om videndeling.
- Samarbejde med bygherre om at definere succeskriterier, så projektaktørerne har et fælles fundament
- Informere bygherre om fordele og ulemper ved brug af cirkulære principper, bæredygtige byggematerialer, certificeringer m.
- Indgå i dialog med entreprenør omkring alternativer på konventionelle ubæredygtige løsninger ift. bygningsreglementet og evt. EU-taksonomien, hvis den er relevant for jeres projekt.
Entreprenør:
- Sikre, at din virksomhed har en due diligence-proces på plads for materialeindkøb både miljømæssig og social bæredygtighed. Du kan arbejde sammen med de andre led i værdikæden om videndeling.
- Optimere din byggeplads: Arbejdet på byggepladsen kan udføres med fokus på lav CO2 udledning og reduceret ressourceforbrug: Eldrevet værktøj, biler og maskiner. Solceller på skurby. Sekundært vand til støvbekæmpelse og lignende er eksempler på, hvad du konkret kan gøre.
- Have en plan for at håndtere restprodukter bæredygtigt ved eksempelvis recirkulering i et lokalt loop eller genanvendelse på anden måde. Dette kræver særlige partnerskaber og dialog med nedrivere og materialeleverandører.
Materialeleverandør:
- Sikre, at din virksomhed har en due diligence-proces på plads for materialeindkøb for både miljømæssig og social bæredygtighed. Du kan arbejde sammen med de andre led i værdikæden om videndeling.
- Undersøge om det er relevant at efterspørge EPD-data fra dine leverandører.
- Undersøge, om du kan få LCA-analyser på dine produkter. Det vil stille dig godt i markedet med den nye lovgivning på både EU og nationalt plan.
Nedriver:
- Hvor meget af den eksisterende bygning, der kan genanvendes og hvordan. Genanvendelse på stedet giver de højeste genbrugsprocenter og de højeste ressource- og CO2
Afklar muligheder for den fornødne plads og tid til at optimere udtagning af materialer til genbrug/upcycling.
Værktøjer
Vejledningen “Den bæredygtige byggeproces” – Værdibyg
Guide til den gode LCA proces – Værdibyg
Den gode dokumentationsproces for genbrugsmateriale – Værdibyg
CØ udbud paradigme – Danske Arkitektvirksomheder
Guide til evaluering af byggeri (optimering af eksisterende kvadratmeter)- Bygherreforeningen
LCA beregning – introduktion -Vindens Center for Bæredygtigt Byggeri
Oversigt over LCA værktøjer – Vindens Center for Bæredygtigt Byggeri
LCA byg værktøj til livscyklus analyser -BUILD
LCC byg til beregninger af miljøpåvirkning og levetidsomkostninger
Verdensmål 17
Partnerskaber for udvikling
Hvad siger FN om verdensmål 17?
Verdensmålene kan kun realiseres, hvis det globale samfund arbejder sammen og hjælper til med at finansiere indsatser for målene på tværs af landegrænser. Verdensmål 17 handler om at styrke tværgående samarbejder.
En stor del af målet handler om at styrke nord-syd og syd-syd-samarbejde ved at støtte nationale planer for at nå alle verdensmålene. Gennem fremme af international handel og støtte til øget eksport fra udviklingslandene, vil bidrage til at opnå et universelt, regelbaseret og retfærdigt handelssystem, der er fair og åbent og til fordel for alle.
Verdensmål 17 i byggebranchen
I den danske byggebranche handler verdensmål 17 om at få sat bæredygtighed i centrum i samarbejdsaftaler og holde fokus på at indfri bæredygtighedsambitioner.
Den danske ejendoms-, bygge- og anlægsbranche er i høj grad præget af silotænkning, hvorfor gode ideer ofte tabes i budgetdiskussioner. Partnerskaber er afgørende for fremtidens ejendoms-, bygge- og anlægsbranche, for at styrke samarbejde og skabe innovation mellem værdikædens aktører, der fremmer bæredygtigt byggeri.
Som et grundlæggende element i at skabe et mere bæredygtigt byggeri, er det vigtigt at skabe partnerskaber på tværs. Det gælder både for udvælgelse af dit leveranceteam, men også i forhold til at inkludere relevante aktører og interessenter allerede fra start, for at sikre kvalificering og forankring af projektets bæredygtighedsvision gennem hele projektperioden.
Sammenhæng med EUs rapporteringsstandarder
Dette verdensmål henvender sig til G’et i ESG, altså Governance. Dette omhandler den gode forretningsskik. Der findes kun en standard indenfor G’et og det er ESRS G.1. Dette omhandler ledelse af samarbejdsrelationerne i værdikæden. Har man strategier på plads, så har man også mulighed for at skabe udvikling i verden. Dertil er der et krav om at nedbringe korruption i egen arbejdsstyrke, men også i værdikæde.
Værktøjer
Byggeriets Samfundsansvars Paradigmer for Samfundsansvar
Viden og inspiration fra workshops om diverse temaer indenfor samarbejde – Samarbejdsløftet
Vejledning “Etablering af Samarbejde” – Værdibyg
Aftaleskema for tillæg til ydelsesbeskrivelsen om bæredygtighed
CØ udbud paradigme – Danske Arkitektvirksomheder
Rapport ‘Entreprisetvister – gevinster ved en ændret tilgang i større projekter’ – CPH Mediation & Negotiation