| Nyhed

Sådan kan ledere håndtere nøgenkalendere på arbejdspladsen

Tekniq Arbejdsgivernes kampagne har aktualiseret den offentlige debat om nøgenkalendere igen med kampagnen "Kom og tag mig - NED", og Byggeriets Samfundsansvar har nu udarbejdet syv råd til ledere, der ønsker at sætte en proces i gang om at udelukke nøgenkalendere i sin virksomhed, organisation eller byggeprojekter.

En rundspørge fra foråret 2023 viste, at nøgenkalendere er mere eller mindre udbredt i 13 ud af de 20 største entreprenørvirksomheder i Danmark.  Byggeriets Samfundsansvar har i rapporten ”Vejen til større kønsdiversitet i byggebranchen” belyst, at nøgenkalendere er et udtryk for et problem med kulturen i byggeriet, og kan medvirke til et dårligt psykisk arbejdsmiljø for både mænd og kvinder. Byggeriets Samfundsansvar har derfor udarbejdet en række konkrete råd til ledere, der ønsker at udelukke nøgenkalendere i sin virksomhed.

  1. Lav en  diversitetspolitik, der også adresserer anti-sexisme og specificerer, at I ikke tolererer nøgenkalendere på arbejdspladsen. Hent f.eks. inspiration i BFA Bygge & Anlægs vejledning om ”Forebyggelse af seksuel chikane i virksomheden”. eller CCOs diversitets politik
  2. Involvér medarbejdere i forbindelse med udarbejdelsen af politikken. Det kan fx ske ved møder med arbejdsmiljøorganisation eller samarbejdsudvalg. Kommunikér politikken bredt ud internt.
  3. Brug anledningen til at invitere til en snak om diversitet og virksomhedskultur – Byggeriets Samfundsansvar kan bestilles til et oplæg, hvor vi kan klæde jer på med viden og værktøjer om diversitet.
  4. Skab eventuelt en alternativ kalender i samarbejde med medarbejdere, som kan pynte væggene i stedet. Det kunne fx være med byggerier, som jeres virksomheder står bag eller med udvalgte medarbejdere, som viser diversiteten i jeres virksomhed.
  5. Tag på tur rundt i organisationen, både til funktionærer og timelønnede og fortæl om den nye politik. Tag en flyer med, der forklarer om den, samt den alternative kalender, som kan hænges op. Det kan være en god ide at gå i dialog med de medarbejdere, der syntes, det er vigtigt at kunne have disse kalendere hængene. Diialog kan være med til at skabe større forståelse og mindre konflikt.
  6. Sørg for at dine medarbejdere ved, hvor de kan henvende sig (ledelse, arbejdsmiljørepræsentant, m.v.), hvis de ser nøgenkalendere eller oplever grænseoverskridende adfærd. Vær opmærksom på, at fra december 2023 skal alle virksomheder med over 50 medarbejdere have oprettet en whistleblower ordning. Se nærmere her.
  7. Hvis du opdager kalendere eller plakater med nøgenhed i virksomheden, så vær konsekvent og få dem taget ned og orientér medarbejderne om baggrunden.

Hvis I har brug for hjælp til at komme i gang med at arbejde med diversitet i jeres team, virksomhed eller organisation, så kontakt i Byggeriets Samfundsansvar. Læs mere her.

Vi har desuden udarbejdet et Q&A, der giver svar på de gængse spørgsmål til diversitet. Find det her.

Find flere værktøjer og mere viden fra Byggeriets Samfundsansvars diversitetsindsats her

Del på sociale medier
Linkedin
LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.