Byggeriets Samfundsansvar
  • Aktuelt
  • Arrangementer
  • Viden & værktøjer
  • Bliv aktiv
  • Om os
  • Bliv medlem
  • EN
  • Søg
  • Menu Menu
Follow a manual added link
Indsatsen
Follow a manual added link
Viden & Værktøjer
Follow a manual added link
Ambassadørkorps for diversitet
Link to: Book et oplæg til din virksomhed: Kom i gang med at arbejde med diversitet
Book et oplæg om diversitet i din virksomhed
Mennesker

Byggeriet mangler kvinder

Diversitet skaber bedre bundlinje, mere innovation og kan tiltrække arbejdskraft. Men kun omtrent 9 pct. af byggeriet er kvinder, og blandt håndværkere udgør kvinder kun 4 pct. I projektet ‘Plads til alle i byggeriet’, stiller Byggeriets Samfundsansvar skarpt på forudsætningerne for at skabe en mere inkluderende kultur byggeriet, der omfavner flere mennesker.

Knap 1/10 af byggeriets beskæftigede er kvinder. Det står i slående kontrast til branchens akutte mangel på arbejdskraft og et behov for nye kompetencer, der er afgørende for den bæredygtige omstilling. Minoriteter undgår eller forlader byggeriet, bl.a. fordi de mistrives i den mandsdominerede kultur, der efterlader lidt plads til diversitet og nytænkning.

I 2021 gennemførte Byggeriets Samfundsansvar pilotprojektet: ”Vejen til større kønsdiversitet i byggebranchen”, som bl.a. konkluderede at branchen har oparbejdet en meget smal, mandsdomineret kultur, hvor det er svært at passe ind og trives, hvis man ikke er en hvid, heteroseksuel mand. Både mænd – men især kvinder – der ikke passer ind i kulturen, må tilpasse sig efter bedste evne gennem såkaldte copingstrategier.

Gennem en kommunikationskampagne, dialog med byggeriets værdikæde samt udviklingen af  praksisnære værktøjer, vil dette projekt sætte fokus på forudsætningerne for at skabe en kultur i byggerier, der inkluderer flere.

Formålet med projektet er at bidrage til at der bliver plads til flere mennesker i byggeriet. Det sker bl.a. ved en fokuseret indsats på vigtigheden af psykologisk sikkerhed for kvinder og andre minoriteter, fx lærlinge, mennesker med anden etnisk baggrund, seksualitet og lign.

Her på siden kan du følge vores arbejde og hente værktøjer, som kan bruges til at understøtte en større diversitet og en bedre kultur for alle i byggeriet.

Kampagnen “Nøgenkalendere i frokoststuen – rimeligt eller pinligt?” gik viralt

For at sætte spot på, hvordan udfordringerne omkring den manglende diversitet i byggeriet konkret kan komme til udtryk, startede Byggeriets Samfundsansvar en kommunikationskampagne op i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag i marts 2023. Her blev det dokumenteret, hvor udbredte nøgenkalendere egentlig er i den danske byggebranche gennem en rundspørge og indsamling af personlige oplevelser. Da rundspørgen landede på forsiden af DR den 8. marts, havnede kampagnen i landsdækkende medier efterfølgende, herunder DR Aftenshowet, Go’ Aften Live og diverse radio- og debatprogrammer.

Vi er efterfølgende blevet kontaktet af personer fra både store og små virksomheder, fra forskellige positioner i byggeriet, der har udtrykt opbakning til at sætte spot på området.​ Flere har kontaktet foreningen for at få mere viden om, hvordan man griber problematikken an.

Vi arbejder nu på at udvikle gode råd til, hvordan man som ledelse kan håndtere nøgenkalendere på sine arbejdspladser.

Her er et overblik over presseklip fra kampagnen:

  • DR, “Der hænger stadig nøgenkalendere i skurvognene: ‘Vi kan simpelthen ikke være bekendt at have dem hængende’ (Blev også omtalt på P4 Sjælland, regionale nyheder,  DR P1, middagsnyhederne mfl.)  
  • DR Lyd Tiden, “Nøgenkalender, klimaministerens hjerte og gift i klasselokalet” 
  • Mester Tiderne: Skurvogne med nøgenkalendere og manglende privatliv: Byggebranchens kvindekamp er først lige begyndt 
  • Estate Media, “Hos 13 ud af 20 entreprenører er nøgne kvinder helt okay“ 
  • BygTek: “En af landets største bygherrer siger nej tak til nøgenkalendere 
  • Mester Tiderne (debatindlæg): “Debat: Nøgenkalendere repræsenterer en del af det, som gør at kvinder ikke gider at arbejde i byggeriet” 
  • Byrummonitor: “Byggeriets Samfundsansvar sætter fokus på sexisme: 13 af de 20 største entreprenører har stadig nøgenkalendere” 
  • Politiken Debat:  Arbejdstilsynet må på banen mod nøgenkalendere 
  • Radio 4: Ring til Radio4 
  • P1 Kulturen
  • femina:update: På Mettes arbejdsplads hænger der seks nøgenkalendere. Stod det til hende, blev de pillet ned 
  • Licitationen: “Institut for Menneskerettigheder vil af med nøgenkalendere på arbejdet” 
  • DR Aftenshowet: “Aftenshowet: Bør nøgenkalendere fjernes fra arbejdspladser?” 
  • Go’ Aften Live: “Nøgne kvinder på kalendere – må de hænge på arbejdspladser?” 
  • Radio 4: “MURERMESTER SER INTET BEHOV FOR AT FJERNET NØGENKALENDER – ORGANISATION OPFORDRER TIL PÅBUD
  •  Radio 4: INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER: NØGENKALENDERE PÅ ARBEJDSPLADSEN ER ULOVLIGT
  • 3F: “Udstråler mandlig dominans”: Vil have Arbejdstilsynet til at gribe ind over for nøgenkalendere
  • CSR.dk: Parter vil forbyde nøgenkalendere på arbejdspladser 
  • Byrummonitor: Institut for Menneskerettigheder: Nøgenkalendere på arbejdet er ulovligt 
  • Radio 24/7 – Danmarks Mindste Nyheder: Frække kalendere møder kun kritik i medierne – men hvad med tilhængerne?
  • Avisen.dk – Vil forbyde nøgenkalendere på arbejdspladsen 

Book et oplæg om diversitet

Viden & Værktøjer

Her kan du finde undersøgelser, værktøjer og andet indhold, der kan gøre dig klogere på, hvordan det står til med diversiteten i byggebranchen med data samt værktøjer, der kan understøtte ledere i at starte arbejdet med diversitet i en virksomhed eller afdeling. 

Vi udvikler løbende ny viden og nye værktøjer. Her kan du klikke dig videre til dem;

  • Barrierer og løsninger for at få flere kvinder ind i byggeriet 
  • Statistik på antal kvinder i bygge- og anlægsbranchen
  • Inspiration og værktøjer til at arbejde med diversitet
  • Hvad er diversitet?

Diversitet i byggebranchen – barrierer og muligheder

Der kan være mange forklaringer på, hvorfor der ikke er en større kønsdiversitet i byggeriet. I foråret 2021 undersøgte Byggeriets Samfundsansvar, hvad der er af barrierer og løsninger, hvis man tager afsæt i at undersøge kulturen på tværs af byggeriets værdikæde.

I denne rapport kan du få indblik i arbejdsmiljø og -kultur, i de mange forskellige holdninger og erfaringer omkring køn, og hvad der skaber trivsel for mænd og kvinder på tværs af byggeriets værdikæde. Rapporten er baseret på desk research, samt interviews og fokusgruppemøder med repræsentanter fra hele byggeriets værdikæde, både ledere og medarbejdere, samt kvinder og mænd.

Til slut angiver den en række anbefalinger til skabe et mere inkluderende arbejdsmiljø for både mænd og kvinder, til gavn for både medarbejdere og virksomheders bundlinje.

Hent rapporten “Vejen til større kønsdiversitet i byggebranchen” (2021)

Hent en lang version af rapporten “Vejen til større kønsdiversitet i byggebranchen” (INKL. UNDERSØGELSESDESIGN)

Tilbage

Statistik på kvinder i bygge- og anlægsbranchen

I 2019 lancerede Byggeriets Kvinderåd rapporten ”Flere kvinder i bygge- og anlægsbranchen”. Her viste de for eksempel, at kvinder i 2016 udgjorde omkring 9 procent af beskæftigelsen inden for bygge- og anlægsbranchen, og at halvdelen af disse var beskæftiget inden for kontorarbejde.

I det følgende supplerer vi opgørelserne fra Byggeriets Kvinderåd med tal fra 2018 og tilbage til 2010. Ud over udviklingen, præsenteres opgørelser over kønsfordelingen inden for forskellige jobfunktioner i branchen samt aldersfordelingen for henholdsvis kvinder og mænd.

Analysen er udarbejdet af Analyse & Tal på baggrund af tal fra Danmarks Statistik som et kvantitativt bidrag til projektet ”Vejen til større kønsdiversitet i byggebranchen”.

Hent datarapporten “Kvinder i bygge- og anlægsbranchen” (2021)

Tilbage

Inspiration og værktøjer til at arbejde med diversitet

Byggeriets Samfundsansvar har udviklet en række værktøjer, som ledere kan bruge til at skabe mere diversitet. Derudover er der også udviklet forskellige former for materiale, der kan understøtte en forståelse for, hvad diversitet er, og hvordan det kan gribes an. 

Gode råd til at komme i gang med at arbejde med diversitet

  • Vi har udviklet 10 råd til at komme i gang med at arbejde med diversitet , der kan hjælpe ledelser med at sætte konkrete initiativer i gang for at starte arbejdet med at skabe diversitet.
  • Vi har udviklet 7 råd og anbefalinger til ledere, der ønsker at udelukke nøgenkalendere fra deres virksomhed eller organisation.

Dialogværktøjer til erhvervsskoler og virksomheder

Derudover har vi udviklet dialogværktøjer, et til erhvervsskoler og et til virksomheder, der kan hjælpe med at starte en samtale om diversitet. De kan fx bruges i undervisning eller til et ledelses- eller teammøde i en virksomhed. Hent samtaleværktøj her:

  • Samtaleværktøj til erhvervsskoler 
  • Samtaleværktøj til virksomheder

Få indsigt i at være kvinde i byggeriet

For at synliggøre vigtigheden i at skabe et inkluderende arbejdsmiljø og kultur samt forståelse for, hvad diversitet er for en størrelse, har Byggeriets Samfundsansvar udviklet materiale, der giver indblik i, hvordan det kan opleves at være kvinde i byggeriet.

På baggrund af rapporten “Vejen til større kønsdiversitet i bygge- og anlægsbranchen” er der sammenfattet og skabt overblik over nogle mere eller mindre underbevidste strategier, såkaldte copingstrategier, som kvinder bruger for at kunne føle sig til rette som en del af byggeriet. Find dem her.

Derudover kan du, gennem videoer med fem kvinder fra forskellige dele af byggebranchen, få indblik i nogle af de dilemmaer, oplevelser og succeshistorier der findes fra virkeligheden.

Tilbage

Hvad er diversitet? 

Diversitet kan være vanskelig at forstå. Derfor har Byggeriets Samfundsansvar samlet en række forskellige perspektiver på diversitet fra forskellige stemmer i byggeriet i korte videoer, der kan give indblik i nogle af de oplevelser, udfordringer, dilemmaer og muligheder der er i forhold til diversitet. Videoerne kan gøre dig klogere på, hvordan det kan opleves at være kvinde i byggeriet, og hvad man kan gøre som leder for at skabe et mere inkluderende arbejdsmiljø, hvor der er plads til flere. Der vil løbende blive udviklet flere, som projektet skrider frem.

  • Fem kvinders fortællinger
  • Branchelederes opfordring til at arbejde med diversitet
  • Hvad gør nøgenkalendere ved arbejdsmiljøet i byggeriet?
  • Q&A om diversitet

Tilbage

Fem kvinders fortællinger

Her kan du få indsigt i fem kvinders fortællinger om at være en del af byggeriet. Kvinderne repræsenterer hele værdikæden, og fortællingerne giver indsigt i deres udfordringer, succeser, og oplevelser. Fortællingerne blev filmet til en konference på Kvindernes Internationale Kampdag 2022.

Tilbage

Branchelederes opfordring til at arbejde med diversitet

Ledere fra byggeriets brancheorganisationer har et klart budskab: Vi skal begynde at arbejde med diversitet. Få indblik i deres opfordringer og perspektiver i disse videoer.

Tilbage

Hvad gør nøgenkalendere med arbejdsmiljøet i byggeriet?

Disse videoer er udviklet i forbindelse med kampagnen “Nøgenkalendere i frokoststuen – rimeligt eller pineligt?”, og er filmet til konferencen på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts 2023.

Den første video er en del af et interview med Bjarke Oxlund, der er uddannet antropolog og Ligestillingschef i Institut for Menneskerettigheder. Han fortæller om, hvordan nøgenkalendere kan forstås fra et antropologisk perspektiv.

De to andre videoer er af Mette Schack Dahlmann og Anja, der fortæller om, hvordan de oplever og har oplevet at brugen af nøgenkalendere har påvirket dem i deres arbejdsliv.

Ambassadørkorps for diversitet

Byggeriets Samfundsansvar har samlet et ambassadørkorps for diversitet, der sætter fokus på ledelsens ansvar i forhold til at tiltrække og fastholde kvinder i byggeriet gennem konkrete indsatser. Ambassadørerne er en række ledere fra byggeriets virksomheder, der står klar til at sætte gang i en debat om kulturen i byggeriet, med afsæt i den viden, der findes i foreningen.

Mød ambassadørerne her.

Camilla van Deurs

Stadsarkitekt, Københavns Kommune

“Kvinder skaber værdi på alle trin i byggeriets værdikæde. Som stadsarkitekt i København er jeg stolt af at være med til at fremme en større kønsdiversiet og ligestilling i byggeriet og arbejde for en kulturforandring mod krænkelser og sexisme.”

Lone Feifer

Director, Sustainable Buildings, Velux Group

“Vi skal i fællesskab forandre kulturen og strukturerne; bruge vores kræfter på dialog, og på at sige fra. Sig ja at løfte emnet, og til at hjælpe hinanden med at ændre ubevidst bias og plejer. Sig nej til misbrug af magtposition, kønnet bias og manglende respekt for andre.”

Ronni Holm Dam

Country Market Director, Buildings, Rambøll

”Diversitet er højt på agendaen hos Rambøll, da vi er fuldt overbeviste om, at det sikrer bedre teams, projekter og samarbejde. På nogle områder er byggebranchen stadig ret konservativ, så der er masser af forbedringspotentiale.”

Vibeke Lydolph Lindblad

CEO & Partner, Christensen & Co Arkitekter og bestyrelsesmedlem i Byggeriets Samfundsansvar

“Som ambassadør for diversitetsprojektet vil jeg selvfølgelig bruge den vigtige viden og anbefalinger rapporten indeholder til vores eget arbejde med diversitet og ligestilling hos Christensen & Co Arkitekter. Vi har allerede opmærksomhed på ligestilling mellem kønnene, men diversitet i bred forstand skal vi arbejde mere målrettet med for at sikre innovationskraften og det gode design i byggeriet. Vi skal give plads til dem, der er anderledes end os selv. Kun på den måde kan vi udfordre vores egne forudindtagethed og have modet til at gå nye veje.”

Mie A. A. Andersen

Udviklingschef for Relationelle Samarbejder, Region Hovedstaden

”Som bygherre har vi et kæmpe ansvar ikke alene for det fysiske arbejdsmiljø, men også for det psykiske arbejdsmiljø. Vi er opdragsgivere og kan alene i kraft af vores udbud, sende et klart signal til branchen om, at vi vil gøre op med både en konfliktende og seksualiseret kultur. Vi må og skal tage stilling til hvad der er ret og rimeligt og indrette vores udbud derefter. På den måde kan vi som det mindste gøre vores til at ændre branchen til det bedre.”

Fanny Løbner

Projektleder, Topsoe

”Diversitet er simpelthen så vigtig på arbejdspladserne, også for byggebranchen. Men diversitet kræver forandring og der ligger en masse ubehag i forandring. Det er vores opgave som ambassadører hos FBSA at være dem som tager de ubehagelige samtaler og løber i front. Det er med de svære samtaler og til tider kunstige tiltag, at vi er med til at ændre landskabet. En ting er sikker, forandring vil altid virke unaturlig. Men de unaturlige og en smule kunstige valg er nødvendige for at fremme processen, især nu hvor vi ved, at vi er ’biases’ og hvor meget vores kultur undertrykker alsidigheden – køn, seksualitet, kulturer, religioner, udseende osv.”

Tinne Bertelsen

HR & HSE Chef, Bravida

”Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at have en god og tryg arbejdsplads, hvor der er plads til alle – mangfoldighed løfter både trivslen og virksomheden. Branchen ændrer sig også, og det samme gør virksomhedernes efterspørgsel efter flere forskellige kompetencer hos kommende medarbejdere. Personligt vil jeg også gerne slå et slag for vores branche, få åbnet den op og vise, at der er plads til alle.”

Ida Sofia Carolin

Arkitekt

”Jeg er med i ambassadørkorpset for at proaktivt bidrage til en udvikling for mere diversitet i byggebranchen. For at kunne initiere radikal innovation og møde de enorme udfordringer vi som samfund og branche står overfor, kræves et opgør med den branche vi kender i dag. Det handler både om at arbejde for en inkluderende, divers og ikke mindst åben kultur og branche. Så vel som at redistribuere magt, ansvar og indflydelse. Personligt vil jeg pushe for at vi fokuserer på midlerne, i lige så høj udstrækning som målet. Pæne tal betyder ikke en pæn virkelighed.  

Følg med i vores arbejde med diversitet på sociale medier
  • Link to LinkedIn

Alle værktøjer

Samarbejdsløftet

På denne side kan du finde viden om Samarbejdsløftet, finde viden, inspiration og værktøjer til bedre samarbejde i byggeriet samt tilmelde dig gratis workshops om samarbejde.

CO2, LCA og LCC

Her kan du danne dig et overblik over, hvad CO2, LCA og LCC står for.

Cirkulært byggeri

Byggeriet forbruger enorme mængder ressourcer, og står for en fjerdedel af al affald på verdensplan. De mest bæredygtige kvadratmeter er dem, vi ikke bygger, men hvis vi så alligevel skal bygge, er det helt afgørende for planetens (og vores) fremtid, at vi tidligt i byggeprocessen tænker i at formindske spild.

Introduktion til EU’s Taksonomi, CSRD og CSDDD

Den nye regulering er så omfattende og gennemgribende, at det er svært at se for sig, hvordan vi inden for få år skal kunne være i stand til at efterleve den. Men det skal vi. Her kan du danne dig et overblik over, hvad EUs taksonomi er, og hvordan de hænger sammen med de andre bæredygtighedsdirektiver. 

Social beskæftigelse

Samtidig med at byggeriet mangler arbejdskraft står en stor gruppe borgere helt udenfor eller på kanten af arbejdsmarkedet. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd stod 76.600 (7,6 %) af de 15-29-årige i 2020 uden arbejde eller igangværende uddannelse.

Den helhedsorienterede bæredygtighedsordbog

Er du ny i bæredygtighedsverdenen? Dette tillæg til fra Verdensmål til ESG er for dig, der har brug for et overblik og en forklaring på, hvad de forskellige forkortelser og elementer betyder. Vi har i Byggeriets samfundsansvar sammen med Strateginetværket for bæredygtigt byggeri indsamlet en række fundamentale termer og forkortelser til dig bredt fra branchen, så du kan blive godt klædt på til at tage diskussionen i din virksomhed.  

Charter for samfundsansvar

Charter for Samfundsansvar er en fælles hensigtserklæring, som alle medlemmer af Byggeriets Samfundsansvar underskriver ved indmeldelse. Medlemmer forventes ikke at være i mål, når de underskriver, men skal aktivt bestræbe sig på at arbejde med Charterets principper i sit ejendoms-, bygge- og anlægs virke.

Fra verdensmål til ESG i byggeriet

Diversitet rapport undersøgelse byggeriet byggebranchen

Skab diversitet i din virksomhed

Her kan du følge vores arbejde og hente værktøjer, som kan bruges til at understøtte en større diversitet og en bedre kultur for alle i byggeriet.

Paradigmer for samfundsansvar

Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar har i samarbejde med advokatfirmaerne Horten og Bech-Bruun udviklet et sæt paradigmer, der kan hjælpe bygherrer – offentlige og private – med at gøre samfundsansvar til en aktiv del af udbudsmateriale og kontrakter.

I Byggeriets Samfundsansvar går vi forrest i kampen for at skabe en bæredygtig fremtid og en ansvarlig bygge- og anlægsbranche.

Følg os på Linkedin

Linkedin

Kontakt

Byggeriets Samfundsansvar

BLOX, Bryghuspladsen 8

1473 København K

Telefon: +45 70 20 12 71

Email: info@fbsa.dk

CVR: 36095083

Links

  • Hvad tilbyder vi?
  • Charter
  • Presse
  • Privatlivspolitik
  • EN
Copyright Byggeriets Samfundsansvar 2023 © Produceret af KathArt Interactive ApS
Paradigmer for samfundsansvarFra verdensmål til ESG i byggeriet
Scroll to top
LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.