| Nyhed

Julehilsen fra sekretariatet og forpersonen i Byggeriets Samfundsansvar

2023 har været et år, hvor der er sket rigtig mange store ting – både i samfundet, branchen og i foreningen. Vi tager dig nu med en tur tilbage til starten af året og gennemgår nogle af de helt store begivenheder, der har præget året.

Diversitet: Kampagne om nøgenkalendere satte dagsordenen i hele Danmark

Ligesom i 2022, markerede foreningen igen Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts med et særligt indslag. Dette år gik vi i luften med vores diversitetsindsats ’Plads til alle i byggeriet’, og det skete med fuld udrykning. Med stærke fortællinger fra Mette Murer og Snedker Anja på konferencen den 8. marts, gik vi i luften med en skelsættende kampagne: ”Nøgenkalendere i byggeriet – rimeligt eller pinligt? Her ønskede vi at sætte spot på, hvordan udfordringerne omkring den manglende diversitet i byggeriet konkret kan komme til udtryk, og hvad det gør ved kulturen. Via en rundspørge, der dokumenterede udbredelsen af nøgenkalendere i mange af de største entreprenørvirksomheder i Danmark, samt vidnesbyrd fra kvinder om deres oplevelser, landede vi på forsiden af DR og efterfølgende i adskillige landsdækkende medier, herunder DR Aftenshowet, Go’ Aften Live og diverse radio- og debatprogrammer. Kampagnen og emnet blev også debatteret heftigt på sociale medier. Vi var glade for at kunne skabe en debat om emnet og også selv blive klogere på de holdninger og strømninger, der er i byggeriet til emnet. Det har været et godt og brugbart input i forhold til de værktøjer, vi har udarbejdet og fortsat er i gang med at udvikle på. I det nye år glæder vi os til at lancere en række værktøjer med fokus på, hvordan vi kan styrke den psykologiske sikkerhed i branchen.

Læs mere om Byggeriets Samfundsansvars arbejde med diversitet

Thomas Holluf Nielsen bliver ny forperson i foreningen

Foråret bød også på generalforsamling og årsmøde, hvor vi samlede en masse medlemmer og venner af foreningen til et arrangement i PLADS’ fine lokaler på Grønttorvet. Her tog vi afsked med Palle Adamsen, der har været forperson i foreningen siden stiftelsen i 2014, og så bød vi velkommen til Thomas Holluf Nielsen, der er adm. direktør i Domea. Vi har sat stor pris på Palle Adamsens store indsats i opstarten af foreningen, men er også glade for at kunne byde velkommen til nye kræfter, der kan sætte yderligere skub på udviklingen. Vi har allerede nu taget hul på et nyt kapitel med en ny og fokuseret retning, hvor vi bliver endnu skarpere på, hvordan vi adskiller os fra andre i branchen, og på hvad vi er særligt gode til.

”I foråret 2023 trådte jeg ind som forperson i Byggeriets Samfundsansvar. Jeg er blevet taget godt imod af både sekretariat, bestyrelsen og medlemmer. Jeg vil sige tak for opbakningen og engagementet til alle, jeg har mødt indtil videre, og ikke mindst den imponerende indsats, vores organisation leverer. Foreningen har markeret sig på vigtige – og svære – dagsordener i 2023, og det er utroligt vigtige for udviklingen af branchen. I det nye år glæder jeg mig til at være med til at sætte skub på foreningens udvikling, og til at tage fat på alle de nye initiativer, der er i gang. Vi skal blive ved med at tale om det, der er svært, og vi skal finde de gode løsninger sammen, og på den måde fortsat gøre en mærkbar forskel.”

Læs det første interview med Thomas Holluf Nielsen

Samarbejdsløftet arbejder på en kulturforandring

I sensommeren lancerede vi desuden et nyt initiativ, der går under navnet ”Samarbejdsløftet”. Det samler byggeriets virksomheder og organisationer om at arbejde på en kulturforandring i byggeriet, der i højere grad fordrer relationer, forebyggelse af konflikter og et bedre samarbejde. Det står tydeligt klart for os, at vi har et grundlæggende problem med kulturen i byggeriet, og det kan ikke alene løses med nye samarbejdsmodeller, lovgivning og kontraktuelle forhold. Det er måden vi taler til og behandler hinanden på. Vi bliver nødt til at gå et spadestik dybere og kigge på de menneskelige relationer og den kultur og adfærd, vi har. På nuværende tidspunkt har 63 virksomheder og organisationer tilsluttet sig, og vi har afholdt fire ud af 10 workshops. Det er fantastisk at se den magi der opstår, når mennesker på tværs af byggeriet mødes i et anderledes rum, og sammen får alt deres viden frem. Vi glæder os til at fortsætte med workshops og samle op på alle de gode råd og erfaringer i 2024.

Læs om Samarbejdsløftet

Lancering af nyt vidensområde med input til Verdensmål og ESG

For nyligt lancerede vi det længe ventede online vidensområde ’Fra Verdensmål til ESG’, der skal hjælpe byggeriets virksomheder med at omsætte fire udvalgte Verdensmål til konkrete handlinger i deres bæredygtighedsstrategi og byggerier. Vi har glædet os meget til at præsentere det og synliggøre, at Verdensmål stadig er enormt relevante at holde fast i, selvom vi lige nu taler meget om den nye EU krav. Verdensmålene er paraplyen og det fælles sprog for vores værdier, mens EU kravene i højere grad sætter fokus på benchmarks og data for bæredygtighed. Vi har brug for begge dele, så vi både har fokus på, hvorfor og hvordan vi skaber en mere bæredygtig verden.

Vidensuniverset indeholder bl.a. en guide til arbejdet med verdensmål og den bæredygtige markedsdialog, et dialogværktøj, konkrete bud på, hvordan man kan arbejde med udvalgte verdensmål, samt cases med inspiration fra aktører i hele værdikæden. Samtidig er vidensområdet også med til at synliggøre og understøtte, at en strategi for bæredygtighed på virksomhedsniveau er vigtig, fremfor udelukkende at arbejde med indsatserne på projektniveau. Vidensniveauet er blevet taget godt i mod, og vi takker for de mange cases, der har ladet sig interviewe og stille op som inspiration for andre.

Find vidensområdet fra Verdensmål til ESG

Sambyggerne skal bygge bro mellem generationer

Sammen med vores Unge Advisory Board har vi netop også lanceret ’Sambyggerne’, et nyt netværk, som vi har glædet os enormt meget til at fortælle om og komme i gang med. Vi har igennem flere af vores projekter identificeret, at der er en udfordring mellem generationerne i byggeriet. De unge og nyuddannede, der er fulde af gåpåmod, og som har rygsækken fuld af ny viden om bæredygtighed i forskellige afskygninger, møder ofte en mur, når de træder ind i byggeriets ofte hierarkiske og traditionelle struktur. Det er desuden noget, vores Unge Advisory Board har adresseret i forskellige sammenhænge, og derfor noget, vi er meget glade for at kunne løfte.

Netværket samler lærlinge, praktikanter, nyuddannede og deres ledere til et udviklende workshopforløb, hvor de bliver klogere på dem selv, deres personlige fortælling, deres rolle i branchen og på de udfordringer, der kan opstå når de to generationer mødes. Workshopforløbet munder ud i en guide til, hvordan virksomheder kan understøtte at den nyuddannede eller nyansatte kan lande på en god måde i byggeriet og kan udleve hele sit potentiale og være med til at styrke den bæredygtige omstilling i bygge- og anlægsbranchen.

Læs om Sambyggerne

 

I ønskes alle en glædelig jul og et godt nytår!

Vi glæder os til samarbejdet i 2024 og håber at se jer til vores Nytårskur den 18. januar 2024, hvor I bl.a. kan høre mere om Sambyggerne. Tilmeld dig her. 

Del på sociale medier
Linkedin
LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.