| Nyhed

Minister for ligestilling besøger kvinder i byggeriet

Den 21. juni var ligestillingsminister Marie Bjerre med Byggeriets Samfundsansvar på besøg på Skou Gruppens byggeplads på Amager. Her var en gruppe kvindelige håndværkere klar til at tage en snak om, hvordan byggevirksomheder kan blive mere rummelige arbejdspladser og tiltrække flere kvinder. Det sker bl.a. som en opfølgning på kampagnen ”Nøgenkalendere i frokoststuen – rimeligt eller pinligt?”, der satte nøgenkalendere og psykisk arbejdsmiljø på dagsordenen i foråret.

Kampagnen “Nøgenkalendere i frokoststuen – rimeligt eller pineligt?” ramte i marts overskifterne i landsdækkende medier og er nu nået hele vejen til Christiansborg. Det har bl.a. resulteret i, at Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, Marie Bjerre, kom på besøg på en af Skou Gruppens byggepladser på Drogdensgade på Amager. Her var en gruppe kvindelige håndværkere klar til at fortælle om, hvordan byggevirksomheder kan blive mere rummelige arbejdspladser og tiltrække flere kvinder.

”Kvinder udgør kun knap 10 procent af byggeriets ansatte. Hvis vi skal løse manglen på arbejdskraft i byggeriet, nytter det ikke at stirre sig blind på et enkelt køn,” siger ligestillingsminister Marie Bjerre. Hun uddyber:

”Vi skal gøre op med gammeldags forestillinger om, at byggebranchen kun er noget for mænd. Og virksomhederne skal sætte fokus på at skabe et arbejdsmiljø, som kvinderne kan se sig selv i. Det er til gavn for samfundet, den enkelte virksomhed, medarbejderne og særligt for de kvinder, der har talent og kompetencer inden for faget.”

Vi skal gøre op med den hårde kultur

”Byggebranchen har brug for arbejdskraft. Det kræver, at vi tør gøre op med den kultur som, de unge mennesker møder, når de træder ind i byggeriet. Hvis vi skal motivere flere kvinder til at søge og blive her, så skal vi turde tage livtag med noget så konkret som fx en grov jargon og nøgenkalendere i skurvognene. Det har Skou Gruppen bl.a. gjort,” siger Christina Schultz fra Sekretariatet for Byggeriets samfundsansvar.

Mange undersøgelser viser, at diversitet giver virksomhederne en bedre bundlinje, højere trivsel, mere innovation og flere ansøgere til ledige jobs. Christina Schultz glæder sig over, at emnet nu også har ligestillingsministerens bevågenhed:

”Som branche og samfund skal vi være nysgerrige på, hvad vi kan ændre for at gøre byggeriet mere attraktivt for kvinder, så vi ikke går glip af kompetencer og ressourcer, som vi har mere brug for end nogensinde,” siger hun.

Byggeriets Samfundsansvar har tidligere undersøgt, hvorfor kvinderne fravælger byggefagene, og en af grundene er kultur og jargon. I foråret satte Byggeriets Samfundsansvar fokus på netop dette med en rundspørge, der viste, at nøgenkalendere er mere eller mindre udbredt i 13 ud af de 20 største entreprenørvirksomheder i Danmark.

Mie føler sig værdsat og respekteret

Mie Vibeke Neumers Christensen er snart udlært som tømrer i Skou Gruppen og en af de kvinder, som deltog i mødet med ligestillingsministeren. Hun er ikke i tvivl om, at mange kvinder betragter tømreruddannelsen som en et mandefag, som de ikke passer ind i. Men det er en fordom, hun gerne ser ændret.

”Kvinder kan sagtens gå i lære som tømrer. Faget er hårdt, og man bruger sin krop meget, men det er det hele værd, når man har lavet et godt stykke arbejde. Sammenholdet er rigtig godt, der er ikke en sjofel jargon eller dumme bemærkninger. Tværtimod, jeg føler mig værdsat og respekteret,” siger Mie.

Skou Gruppen vil ansætte flere kvinder

For flere år siden begyndte Skou Gruppen på et diversitetsprojekt, for at sikre sig en inkluderende adfærd og respektfuld omgangstone på arbejdspladsen. Martin Skou Heidemann, som er administrerende direktør forklarer:

”Der kom en analyse fra Byggeriets Samfundsansvar, som kom fuldstændig bag på mig. Den viste, at mange kvinder valgte byggebranchen fra på grund af en hård og ekskluderende jargon på byggepladserne. Derfor satte vi straks ind med flere tiltag i samråd med vores kvindelige lærlinge og mest erfarne svende,” siger han.

Et væsentligt tiltag var, at Skou Gruppens personalebog blev opdateret med et kodeks for inkluderende adfærd og respektfuld omgangstone på arbejdspladsen. Af dette kodeks fremgår det tydeligt, at Skou Gruppen har nultolerance over for sexistisk sprogbrug, nedladende bemærkninger og mobning.

”Vi i ledelsen har sammen med vores byggeledere og formænd gjort en stor indsats for, at kulturændringen rent faktisk bliver gennemført,” siger Martin Skou Heidemann. Det er en indsats, som han er allerede nu oplever, kommer Skou Gruppen til gode:

”Jeg oplever, at vi får flere kvindelige ansøgere, når vi søger lærlinge, og vi har ansat flere kvindelig lærling, som har valgt Skou Gruppen til på grund af vores diversitetsprojekt.”

Om Byggeriets Samfundsansvar

Byggeriets Samfundsansvar er en forening, der samler frontløberne på tværs af byggeriets værdikæde om at skabe værdi gennem samfundsansvar for både virksomheden og samfundet. Foreningen er baseret på et Charter for samfundsansvar og indsamler og formidler viden, samt udvikler værktøjer inden for den sociale, miljømæssige og økonomiske bæredygtighed.

Læs mere om foreningens indsats omkring diversitet

 

Del på sociale medier
Linkedin
LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.