| Portrætter

UAB-portræt: Leonora Charlotte Malabi Eberhardt, LCA Specialist i COWI

Mød Leonora Charlotte Malabi Eberhardt, LCA specialist hos COWI og medlem af Byggeriets Samfundsansvars Unge Advisory Board. I en portrætserie zoomer vi helt ind på medlemmerne af vores Unge Advisory Board. Hør deres personlige fortællinger om, hvordan det er at være ung i branchen, og bliv inspireret af deres drive, drømme og gode råd til andre unge og til ledere i byggeriets virksomheder og organisationer.

Hvad er din baggrund? 

Jeg har altid gerne ville sætte mit mærke på verden, og bygninger er nok det mest markante mærke man kan sætte i landskabet. Samtidig elskede jeg at tegne, så derfor ville jeg være arkitekt. Men så var der en arkitekt der sagde til mig at han havde fortrudt at han aldrig blev bygningsingeniør. Så blev jeg civilingeniør i stedet indenfor bygningsdesign ved Danmarks Tekniske Universitet. Da jeg blev tilbudt et fast job hos den entreprenørvirksomhed som jeg havde været studentermedhjælper hos under min studietid, gik det op for mig hvor stort effekt byggeri har på miljø, ressourceknaphed og affald, og at branchen ikke rigtigt arbejdede med bæredygtighed. Jeg følte ikke at jeg kunne stå inde for, igennem mit arbejde, at have så stor en negativ effekt på miljøet og takkede derfor nej til jobbet. Det tror jeg chokerede dem meget, for det endte med at jeg blev tilbudt en erhvers PhD stilling i stedet for, hvor jeg fik lov til at forske i miljøgevinsterne ved at designe bygninger til adskillelse med henblik på fremtidig genbrug. Det sagde jeg ja til. 

Hvordan kom du ind i bygge- og anlægsbranchen?

Min gymnasieklasse og jeg var inde og høre et oplæg af William McDonough, stifteren af cradle to cradle. Han talte med sådan en passion og kærlighed om bygninger, som jeg aldrig før havde hørt nogen tale med. Han fortalte om hvordan vi ikke blot burde bygge bygninger der har en mindre negativ, men også positiv effekt på miljøet. Han drog f.eks. paralleller til naturen og hvordan alting her er designet til at indgå i et kredsløb, hvor alt er næring for noget andet og intet bliver til affald. Hans idé var, at sådan kunne man også designe vores bygninger. Jeg har arbejdet med konceptet inden for byggebranchen lige siden.    

Hvad synes du er spændende ved branchen?

Der er mange som ser byggebranchen som en af de store miljøsyndere, men jeg har altid vendt det om og set det som et kæmpe potentiale, som branchen har for at bidrage til at løse den globale miljø-, ressource- og affaldsudfordringen. Det synes jeg er det mest spændende ved at arbejde i byggebranchen. 

Hvad synes du er udfordrende ved branchen?

Generelt synes jeg det er en kæmpe udfordring at aktørerne er rigtig gode til at se alle barrierer i stedet for alle mulighederne. Jeg var for nylig til lancering af det nye DGNB Planet-mærke, hvor der var en blandt publikum, der stak en finger i vejret og spurgte “er det overhovedet muligt at bygge inden for de planetære grænser?”. Jeg blev faktisk vred, og det røg bare ud af munden på mig: “Jeg synes bare vi skal tage at gøre det!” For mig er der ingen tvivl om, at vi kan hvad vi vil. Det har vi bevist gang på gang.  

Hvis vi kan skabe kunstig intelligens, splitte atomer og flyve til månen, hvorfor skulle vi så ikke også kunne redde planeten? Men vi kommer ikke til at gøre det, hvis vi bliver ved med at tvivle på at det er muligt.  

Hvad er vigtigt for dig i en virksomhed og i forhold til en arbejdsgiver, når du skal vælge arbejde?

Jeg har altid valgt at arbejde steder, hvor jeg kan få lov at udforske, udvikle, implementere og transformere branchen, så det bidrager til at gøre verden til et bedre og mere bæredygtigt sted. Det er det, som giver mig størst arbejdsglæde. Derfor er jeg bevidst gået efter virksomheder der har høje ambitioner og visioner om bæredygtighed, men hvor jeg også kan se, at der ikke er langt fra tanke til handling, for det kan kun gå for langsomt. Lige så snart jeg har ment at den mulighed ikke længere eksisterede, så er jeg hoppet videre.  

Hvad er dit bedste råd til de studerende/unge i branchen? 

Der var engang en der sagde til mig på et kritisk tidspunkt i min erhvers PhD, hvor jeg var ved at give op på det hele fordi jeg synes branchen var tung at danse med: “du kan jo altid bare sige op i morgen og lave noget andet”. Det er det bedste råd jeg nogensinde har fået, for det har presset mig til altid lige at give den en skalle mere og ikke bare nøjes, men turde at have modet til at udfordre og forlange mere af min arbejdsplads både ift. bæredygtighed, men også på mange andre områder. Og de gange hvor det ikke er lykkes, ja, der har jeg bare sagt op dagen efter. Branchen er modnet en del siden jeg blev færdigguddannet i 2016, vi er flere og flere ildsjæle og derfor er mulighederne for at få lov at arbejde med bæredygtighed blevet rigtig gode.  

Del på sociale medier
Linkedin
LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.