ESG og bæredygtighed i byggeriet – en ny virkelighed for hele værdikæden
Bygge- og anlægsbranchen er lige nu i fuld gang med at implementere en række nye bæredygtighedskrav fra EU. Heriblandt EU-taksonomi, CSRD og snart CSDDD. Alle disse nye krav og forkortelser er en del af EU’s ambition for at blive CO2-neutral senest i 2050 (samlet i EU Green Deal). For blot et par år siden var bæredygtighedsarbejdet primært drevet af frivillige initiativer uden klare standarder for rapportering og implementering. Men det har ændret sig markant i takt med ny lovgivning og grundet stigende krav fra de store aktører på markedet, der var de første, der blev omfattet af lovgivningen.
Nu står bygge- og anlægsbranchen overfor en ny virkelighed, hvor hele værdikæden, inklusiv de mindre virksomheder og leverandører, i stigende grad bliver trukket ind i ESG-rammerne.
Denne overgang er forbundet med en del usikkerhed, fordi der mangler kompetencer, dialog og fælles tilgang på tværs af aktørerne i værdikæden, der bl.a. kan lette tilgangen til data. Og før dette kan ske, er der behov for et overblik over nuværende erfaringer med ESG-arbejdet på tværs af værdikæden.
Mange af Byggeriets Samfundsansvars medlemmer er allerede i fuld gang med at få ESG ind i deres arbejde og strategi. Vi har samlet nogle af dem et ESG-råd, der skal arbejde på at finde et fælles fodslag i forhold til potentialer, udfordringer og tilgange til ESG-arbejdet. De og 40 små og mellemstore virksomheder, der har taget fat på arbejdet med samfundsansvar, deltager i efteråret 2024 i en kvantitativ og kvalitativ modenhedsanalyse, der skal kortlægge, hvor vi er med ESG-arbejdet i bygge- og anlægsbranchen.
Denne side vil blive opdateret med viden fra vores kortlægning og undersøgelse af ESG-arbejdet på tværs af bygge- og anlægsbranchen. Indtil da kan du blive introduceret til vores ESG-råd og finde eksisterende og branchespecifikke værktøjer og initiativer, der kan hjælpe dig med at komme i gang med ESG-arbejdet.
Ønsker du at deltage i undersøgelsen af, hvor byggebranchens aktører er med ESG-arbejdet?
Vi søger ca. 20 store og 40 små- og mellemstore virksomheder til en spørgeskemaundersøgelse, der skal kortlægge, hvor det udførende led i byggeriet er med ESG-arbejdet. For at deltage skal du være gået i gang med at arbejde med ESG og CSRD, hvis du er en større virksomhed og arbejde med bæredygtighed, hvis du er en del af leverandørkæden.
”Mange virksomheder forstår ikke, hvad det kræver af ressourcer, og tror, at de kan løse det med venstre hånd. Det er utroligt farligt, hvis det bliver en ren compliance-øvelse, som man tror, man kan håndtere let”
Bæredygtighedschef i ESG-rådet
Mød ESG-rådet
Her kan du møde Byggeriets Samfundsansvars ESG-råd. Det består af stærke ledere fra virksomheder og organisationer på tværs af bygge- og anlægsbranchen, der arbejder med samfundsansvar, herunder CSRD, som er et EU-direktiv, der dikterer, hvordan og hvad virksomheder skal rapportere om samfundsansvar.
Over tre møder i efteråret 2024 skal de mødes og blandt andet udvælge fælles indsatsområder i branchen inden for ESG-arbejdet, som skal skabe et bedre grundlag for sammenhæng og samarbejde i branchen. Derudover skal de deltage i undersøgelser om deres erfaringer med ESG-krav og samarbejde med leverandørkæden.
Formålet er at skabe et fælles sprog omkring potentialer, udfordringer og tilgange til arbejdet i hele bygge- og anlægsbranchen, og at de, sammen med andre medlemmer i Byggeriets Samfundsansvar kan inspirere resten af branchen til at se værdien af arbejdet og komme i gang i deres egne virksomheder og organisationer.
Anders Strange Sørensen
Bæredygtighedschef, Enemærke & Petersen A/S
“ESG krav betyder at vi ikke som aktører ikke kun ender med at have et ensidigt fokus på enkelte bæredygtighedsdiscipliner og domæner, men skaber et samlet fokus på at vi som virksomhed udvikler os på langt flere områder. Jeg er spændt på at se effekt af synergi mellem ledelsessystemer som vi arbejder med i governance-delen og hvordan de påvirker indsatser og arbejde i E og S. Jeg håber at jeg med min rolle i ESG-rådet kan være med til at sætte fokus på hvordan governance-indsatser kan løfte effekten af øvrige E og S indsatser, og bidrage til at få løftet branchens arbejde med ESG.”
Anette Maria Christensen
Chief Sustainability Officer, Give Steel A/S
“Som medlem af det nye ESG råd, håber jeg at være med til at bryde siloer ned i byggeriets værdikæde, så vi som byggebranche kan styrke dialogen, rykke tættere sammen og bygge mere bæredygtigt, både klimamæssigt og socialt. Bygherrer, håndværkere, rådgivere, entreprenører og materialeproducenter. Vi skal alle inspirere hinanden, lære af hinanden og ikke mindst udfordre hinanden. En prisdrevet branche med stramme projektplaner gør det ikke nemt. Men dialog er første skridt. Og netop derfor er ESG rådet et vigtigt branche initiativ!”
Emilie Juel-Helwig
Bæredygtighedsdirektør, Sund & Bælt
”Jeg ser frem til at deltage i ESG-rådets arbejde. CSRD-rapporteringen er ikke alene et mål i sig selv, men også et middel til at skabe en transformation i hele anlægsbranchens værdikæde. Jeg håber, vi i ESG-rådet kan være med til at sætte fokus på den strategiske værdi af CSRD og være med til at synliggøre, hvor branchen har udfordringer, og hvor vi har muligheder for at sætte nye og mere bæredygtige standarder sammen.”
Gitte Gylling
Sustainability Director, COWI
Bæredygtighed fylder mere end det nogensinde har gjort i bygge og -anlægsbranchen. Det er gået fra at være fokus på tekniske muligheder og løsninger til nu i høj grad også at handle om rapportering. Begreber som ESG og CSRD er ved at blive en integreret del af vores bæredygtighedslingo og det er ikke længere blot forbeholdt de største virksomheder og investorer. Nu er markedskræfterne begyndt at arbejde for den grønne omstilling, hvilket betyder, at små og mellemstore virksomheder også vil opleve øgede krav på en lang række parametre. Det er ikke længere kun regler og lovkrav, der sætter rammerne, men markedets krav og fokus på bæredygtighed spiller en afgørende rolle.
Fra et bygge- og anlægsprojekt-perspektiv, er det væsentligt at vi får stillet skarpt på, hvad tidsperspektivet betyder. For de beslutninger, vi træffer i projekterne skal dokumenteres og rapporteres langt senere – ofte flere år senere, når projekterne er taget fra tanke, visioner og skitser til realisering byggeri. Hvad betyder det for kvaliteten og brugbarheden af såvel løsninger som rapportering?
“Jeg har beskæftiget mig med bæredygtighed i mange år men aldrig har udviklingen været så markant og hurtig, som den er nu. Det er positivt, for vi har behov for at rykke hurtigt og at løfte i flok. Netop derfor er det også en kæmpe fornøjelse at være en del af EGS-rådet og jeg ser meget frem til samarbejdet. Jeg er enormt nysgerrig på, hvilke barrierer og benspænd rådets øvrige aktører møder på deres vej – og på hvordan vi i langt højere grad kommer til at kunne arbejde med at kunne koble bæredygtighed og EGS sammen i fælles sprog og fælles forståelse. Jeg mig meget for, hvordan vi i stigende grad kan anvende rapporteringskrav til at motivere til at skabe mere bæredygtige løsninger i praksis, så værdien af rapporteringsarbejdet i langt højere grad kan synliggøres. Det er afgørende, at rapportering ikke blot bliver en papirtiger, men bidrager til at skabe strategisk værdi og understøtte, at de rigtige løsninger bliver realiseret.”
Jesper Overgaard
Chef for Bæredygtighed og Mobilitet, Metroselskabet
”Jeg glæder mig til i endnu højere grad at bidrage til en bæredygtighed udvikling i bygge- og anlægsbranchen – både inden for den grønne bæredygtighed og den sociale bæredygtighed. I Metroselskabet arbejder vi engageret med begge bæredygtighedsdagsordener – vi arbejder målrettet for at halvere CO2-udledningen fra de nye metrolinjer og for at sikre ordnede løn- og arbejdsvilkår, lærlinge samt diversitet og inklusion på vores anlægsprojekter. Det er det engagement og kendskab, som jeg tager med mig i min rolle i ESG-rådet.”
Martin Oddershede
Bæredygtighedschef, JJW Arkitekter
”Vi ser ind i en tid, hvor bæredygtighedsrapportering kommer til at fylde mere end nogensinde i mange virksomheder uanset størrelse – en udvikling, der både er nødvendig og udfordrende. Der eksisterer et væld af rammeværktøjer, som kan virke komplekse og uoverskuelige. Hos JJW Arkitekter har vi gennem vores B Corp-certificering opnået stor erfaring med dataindsamling, og jeg ser min rolle i ESG-rådet som en mulighed for at være med til at identificere de mest relevante områder inden for E, S og G og være med til at udvikle fælles målepunkter for byggebranchen. Målet er at gøre rapportering mere tilgængelig og operationel, så flere aktører kan tage del i den omstilling der er i gang.”
Morten Frihagen
Direktør, Dansk Håndværk
”ESG er en dagsorden som kommer til at fylde mere og mere i virksomhedernes hverdag i de kommende år, og det vil være noget som alle virksomheder er nødt til at forholde sig til og have styr på, hvis de vil have en plads i markedet i fremtiden. Det er derfor vigtigt, at alle virksomheder kender deres rolle, hvad de skal bidrage med og hvordan de skal bidrage. Der ligger en stor opgave i at sikre, at alle kommer med og at vi får et godt og konstruktivt samarbejde omkring ESG på tværs af værdikæden, så ingen virksomheder bliver klemt i processen. Jeg ser det som min opgave at sikre at de små og mellemstore håndværksvirksomheder bliver hørt, forstået og inddraget konstruktivt i processen, så de også kan bidrage og får en naturlig plads i markedet i fremtiden.”
Nickolai Dar Lindberg
Projekt- & Bæredygtighedsansvarlig, Skou Gruppen A/S
“Jeg brænder for at gøre bæredygtighed og ESG mere tilgængeligt, især for de mindre virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. Med min erfaring fra den udførende del og en virksomhed som Skou Gruppen, samt min baggrund inden for handel, arbejder jeg for at bringe de teoretiske aspekter af bæredygtighed ned på et niveau, der passer ind i virksomhedernes dagligdag og forretningsmodel. Jeg ønsker at vise, hvordan ESG-dagsordenen konkret påvirker deres drift og udvikling. Forandringen skal også komme nedefra, hvor de mindre aktører spiller en afgørende rolle, og hvor begrænsningerne i den bæredygtige dagsorden ofte opstår. Mit håb er at skabe en enkel og overskuelig tilgang, der styrker deres muligheder for at bidrage til den grønne omstilling.”
Poul-Erik Olsen
Bæredygtighedschef, CG Jensen
“Jeg oplever, at modenheds- og vidensniveauet omkring bæredygtighed i bygge- og anlægsbranchen er ekstremt varierende. Derfor ser jeg et stort behov for at skabe en fælles retning, hvor vi som branche bliver enige om, hvad der er vigtigst at fokusere på, og udvikler pragmatiske måder at dokumentere fremskridt på. CSRD og ESRS har potentialet til at blive de instrumenter, der kan flytte virksomheder mod en grøn transformation og introducere nye måder at drive vores forretninger på, hvor flere bundlinjer – både økonomiske, miljømæssige og sociale – er i fokus. Men det kræver, at virksomhederne ikke blot ser det som en ren compliance-øvelse, men i stedet forstår og engagerer sig i metoderne og arbejder målrettet efter dem. ESG-rådet kan blive en platform for den nødvendige dialog, der synliggør værdien af denne omstilling og hjælper med at sikre, at vi når de hurtige og betydelige fremskridt, som EU’s værktøjer muliggør.”
Søren Sand Kirk
Direktør, BAT-Kartellet
“Jeg mener, at ESG kan blive en kæmpe fordel for den velorganiserede del af den danske byggebranche. Det vil give en mere fair spilleplade for alle dem som spiller efter reglerne og vil gøre det sværere for dem som prøver at skære hjørner. Her kan ESG være med til at sikre at lønnen er tilstrækkelig, arbejdsforholdene er i orden og at der er klare processer for at afbøde negativ påvirkning af medarbejderne, arbejdsmiljø og adgangen til overenskomster og anden dialog. Mange af de ting som BAT-kartellet arbejder for til dagligt. Den danske model med lønmodtagere og erhvervsliv der samarbejder, vil være en løftestang for hele ESG-processen. Det gælder for virksomheder der er medlem af en arbejdsgiverorganisation, har man tegnet overenskomst og har et samarbejdsudvalg og det gælder for lønmodtagere, der med tillidsrepræsentanter og deres fagforeninger, kan være en modpart med høj troværdighed overfor myndigheder kan validere om ESG-arbejdets forskellige punkter opfyldes.”
Thomas Fog Christensen
Områdedirektør Jura, Udbud og Bæredygtighed, Banedanmark
”Som bygherre har vi i Banedanmark fokus på at forstå de nye ESG-krav, som vores samarbejdspartnere og leverandører skal efterleve. Vi tror på, at dette er med til at fortsat at gøre os til en attraktiv samarbejdspartner – også når det gælder bæredygtighedsdagsordenen. Og selv om vores udgangspunkter er forskellige, er vi alle vigtige i arbejdet med bæredygtighed i bred forstand, herunder i arbejdet om at skabe en attraktiv, grøn jernbane.”
Ulla Jensen
ESG-chef, Domea.dk og AlmenKompas
“Bæredygtighed har altid været højt på dagsordenen i den almene branche, der har et stort iboende ”S” i sig, men som også har en stor påvirkning både indenfor miljø og governance. Selv om branchen ikke er omfattet af direkte krav, er der allerede forventninger fra omverdenen til, at vi arbejder med samfundsansvar og kan dokumentere det. Men det er udfordrende for mange almene boligorganisationer at skulle finde vej i det komplekse ESG-landskab. Selvom branchen er godt hjulpet ved at have en institution som Landsbyggefonden, der allerede er stærke på fælles data, bliver denne øvelse udfordrende. I AlmenKompas er vi kommet i mål med anbefalingerne til målepunkter for den almene sektor, som de snart vil udbrede i regi af AlmenKompas og gerne længere ud i branchen gennem ESG-rådet”.
Vibeke Grupe
Chefkonsulent, Danske Arkitektvirksomheder
“Jeg er uddannet arkitekt og besidder mere end 25 års ekspertise inden for innovation, forandringsledelse, forskning og udvikling samt arkitektonisk design, med særligt fokus på bæredygtig omstilling. Gennem min karriere har jeg arbejdet for og samarbejdet med anerkendte arkitekt-, ingeniør- og byggefirmaer samt engageret mig med politikere, kunder, slutbrugere og erhvervsorganisationer, hvilket betyder en tværgående og stor erfaring med alle aktører i byggeriets værdikæde. Jeg engagerer mig i systemisk forandring, cirkularitet og livscyklustænkning som forudsætninger for arkitektonisk værdiskabelse. Jeg har i 2024 afsluttet en PhD, der omhandler arkitektens rolle i den cirkulære omstilling af den almene boligsektor, med fokus på dens sociale, miljømæssige og økonomiske værdiskabelse gennem design. I ESG-rådet vil jeg i særlig grad bidrage i f t at italesætte den sociale dimension af bæredygtighed, ud fra slutbrugerens perspektiv.”
Værktøjer
På denne side kan du finde en oversigt over eksisterende branchespecifikke værktøjer, initiativer og andet, der kan understøtte dig i at implementere ESG i din strategi. Ressourcerne er indsamlet gennem en desk undersøgelse.