ESG og bæredygtighed i byggeriet – en ny virkelighed for hele værdikæden

Bygge- og anlægsbranchen er lige nu i fuld gang med at implementere en række nye bæredygtighedskrav fra EU. Heriblandt EU-taksonomi, CSRD og snart CSDDD. Alle disse nye krav og forkortelser er en del af EU’s ambition for at blive CO2-neutral senest i 2050 (samlet i EU Green Deal). For blot et par år siden var bæredygtighedsarbejdet primært drevet af frivillige initiativer uden klare standarder for rapportering og implementering. Men det har ændret sig markant i takt med ny lovgivning og grundet stigende krav fra de store aktører på markedet, der var de første, der blev omfattet af lovgivningen.

Nu står bygge- og anlægsbranchen overfor en ny virkelighed, hvor hele værdikæden, inklusiv de mindre virksomheder og leverandører, i stigende grad bliver trukket ind i ESG-rammerne.

Denne overgang er forbundet med en del usikkerhed, fordi der mangler kompetencer, dialog og fælles tilgang på tværs af aktørerne i værdikæden, der bl.a. kan lette tilgangen til data. Og før dette kan ske, er der behov for et overblik over nuværende erfaringer med ESG-arbejdet på tværs af værdikæden.

Mange af Byggeriets Samfundsansvars medlemmer er allerede i fuld gang med at få ESG ind i deres arbejde og strategi. Vi har samlet nogle af dem et ESG-råd, der skal arbejde på at finde et fælles fodslag i forhold til potentialer, udfordringer og tilgange til ESG-arbejdet. De og 40 små og mellemstore virksomheder, der har taget fat på arbejdet med samfundsansvar, deltager i efteråret 2024 i en kvantitativ og kvalitativ modenhedsanalyse, der skal kortlægge, hvor vi er med ESG-arbejdet i bygge- og anlægsbranchen.

Denne side vil blive opdateret med viden fra vores kortlægning og undersøgelse af ESG-arbejdet på tværs af bygge- og anlægsbranchen. Indtil da kan du blive introduceret til vores ESG-råd og finde eksisterende og branchespecifikke værktøjer og initiativer, der kan hjælpe dig med at komme i gang med ESG-arbejdet.

Ønsker du at deltage i undersøgelsen af, hvor byggebranchens aktører er med ESG-arbejdet?

Vi søger ca. 20 store og 40 små- og mellemstore virksomheder til en spørgeskemaundersøgelse, der skal kortlægge, hvor det udførende led i byggeriet er med ESG-arbejdet. For at deltage skal du være gået i gang med at arbejde med ESG og CSRD, hvis du er en større virksomhed og arbejde med bæredygtighed, hvis du er en del af leverandørkæden.

”Mange virksomheder forstår ikke, hvad det kræver af ressourcer, og tror, at de kan løse det med venstre hånd. Det er utroligt farligt, hvis det bliver en ren compliance-øvelse, som man tror, man kan håndtere let”

Bæredygtighedschef i ESG-rådet

FAQ

ESG står for virksomhedens fokus på hhv. Environmental, Social, and Governance og dækker i byggebranchen for eksempel følgende områder: 

  • Environmental (miljø): Omfatter energieffektivitet i bygninger, materialers bæredygtighed, CO2-aftryk fra byggeprojekter, affaldshåndtering, biodiversitet og reduktion af miljøpåvirkninger fra byggeprocessen. 
  • Social (social): Fokus på arbejdsforhold, ligestilling, arbejdstageres sundhed og sikkerhed på byggepladser og byggeriet påvirkning på lokalsamfundet. 
  • Governance (ledelse): Omhandler ansvarlig virksomhedsdrift, gennemsigtighed i forretningsprocesser, compliance med lovgivning og etisk ledelse. 

’Kært barn har mange navne’ og feltet omkring samfundsansvar/bæredygtighed/CSR/ESG har haft forskellige primære betegnelser gennem de ca. 25 år, der har været særligt fokus på det i Danmark. CSR (Corporate Social Responsibility) var det mest gængse begreb for ca. 10 år siden, hvor begrebet bæredygtighed/sustainability overtog pladsen som det mest brugte. Finanssektoren har i en årrække i stedet brugt forkortelsen ESG og med efterspørgslen på mere data og bæredygtighedsrapportering, der matcher det finansielle regnskab, er begrebet ESG vundet frem. ESG betegner i nogle sammenhænge fuldstændig det samme, som de tidligere begreber, nemlig virksomhedernes fokus på miljø, mennesker og etisk ledelse; men i andre sammenhænge bliver det brugt som en særlig del af arbejde med bæredygtighed, nemlig alt det, der har særligt med data og rapportering at gøre. 

I EU bliver ESG-rapportering et lovkrav for større virksomheder i byggebranchen som følge af EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), der træder i kraft fra 2024. Det betyder, at større virksomheder (med over 250 ansatte, en omsætning på over 40 mio. EUR eller en balance på over 20 mio. EUR) skal rapportere om deres ESG-præstationer. Der er ikke krav om, at mindre (ikke børsnoterede) virksomheder skal rapportere ifølge CSRD, men som underleverandører til større virksomheder og byggeprojekter vil de mindre blive bedt om at levere ESG-data, så de større virksomheder kan leve op til CSRD. Så det kan være en (konkurrence)fordel at være klar med de data, som ens kunder alligevel kommer til at efterspørge. EU har, for at hjælpe de mindre virksomheder, lavet en frivillig standard for SMV, som du kan læse mere om her.

  • Konkurrencedygtighed: Efterspørgslen efter bæredygtige byggeprojekter stiger, og virksomheder med stærke ESG-processer og -data vil kunne vinde flere udbud. 
  • Risiko- og omkostningsreduktion: Effektiv ressourceanvendelse, reduceret affald og overholdelse af miljøkrav kan mindske driftsomkostninger og juridiske risici. 
  • Adgang til finansiering: Byggevirksomheder med gode ESG-praksisser er mere attraktive for investorer, der prioriterer bæredygtighed. 
  • Styrket omdømme: At tage ansvar for miljømæssige og sociale forhold kan forbedre virksomhedens omdømme hos både kunder, (potentielle) medarbejdere og offentligheden. 

Det er selvfølgelig meget forskelligt, hvordan man skal arbejde med ESG afhængig af, om man bliver underlagt de nye krav fra bl.a. EU eller ej. Hvis man er underlagt krav, er man sikkert allerede godt i gang. Hvis man ikke er underlagt krav, kan følgende være en vej: 

  • Afdæk kunders behov og ønsker fra jer for at leve op til krav: Gå i dialog med jeres kunder om kommende ønsker/krav til data fra jer og/eller sæt jer ind i de krav, de er udsat for og vurdér, hvordan I fra jeres side kan hjælpe og levere input til disse krav. 
  • Lav en bæredygtighedsanalyse: Vurdér, hvor din virksomhed er (finansielt) påvirket af eller påvirker miljø/biodiversitet og sociale forhold og hvordan I bedst kan forbedre disse forhold med politikker, principper, organisationsprocesser og ledelse. 
  • Sæt målbare ESG-mål: Definer klare, målbare mål for, hvordan du kan forbedre de tematikker indenfor både E, S og G, som berører jer f.eks. energieffektivitet, fysisk og psykologisk sikkerhed, større mangfoldighed af medarbejdere og ledelses- og organisationssystemer. 
  • Implementer bæredygtige praksisser: Gennemgå byggeprocesserne og find måder at reducere affald, bruge grønne byggematerialer og sikre bedre arbejdsmiljøer. 
  • Rapportér nuværende niveau og fremskridt: Begynd at dokumentere og rapportere ESG-relaterede mål  
  • Involver interessenter: Sørg for at inddrage medarbejdere, underleverandører og kunder i ESG-strategien for at sikre engagement på tværs af alle niveauer. 

Det er vigtigt for os, at vores krav er noget, alle kan se sig selv i, og at vi ikke udelukker de mindre håndværkere med et urealistisk antal datapunkter, de skal levere på. Vi skal finde en fælles retning for, hvad der er vigtigst at levere på.”

ESG-chef fra ESG-rådet

Mød ESG-rådet

Her kan du møde Byggeriets Samfundsansvars ESG-råd. Det består af stærke ledere fra virksomheder og organisationer på tværs af bygge- og anlægsbranchen, der arbejder med samfundsansvar, herunder CSRD, som er et EU-direktiv, der dikterer, hvordan og hvad virksomheder skal rapportere om samfundsansvar.

Over tre møder i efteråret 2024 skal de mødes og blandt andet udvælge fælles indsatsområder i branchen inden for ESG-arbejdet, som skal skabe et bedre grundlag for sammenhæng og samarbejde i branchen. Derudover skal de deltage i undersøgelser om deres erfaringer med ESG-krav og samarbejde med leverandørkæden.

Formålet er at skabe et fælles sprog omkring potentialer, udfordringer og tilgange til arbejdet i hele bygge- og anlægsbranchen, og at de, sammen med andre medlemmer i Byggeriets Samfundsansvar kan inspirere resten af branchen til at se værdien af arbejdet og komme i gang i deres egne virksomheder og organisationer.

Anders Strange Sørensen

Bæredygtighedschef, Enemærke & Petersen A/S

“ESG krav betyder at vi ikke som aktører ikke kun ender med at have et ensidigt fokus på enkelte bæredygtighedsdiscipliner og domæner, men skaber et samlet fokus på at vi som virksomhed udvikler os på langt flere områder. Jeg er spændt på at se effekt af synergi mellem ledelsessystemer som vi arbejder med i governance-delen og hvordan de påvirker indsatser og arbejde i E og S. Jeg håber at jeg med min rolle i ESG-rådet kan være med til at sætte fokus på hvordan governance-indsatser kan løfte effekten af øvrige E og S indsatser, og bidrage til at få løftet branchens arbejde med ESG.”

Anette Maria Christensen

Chief Sustainability Officer, Give Steel A/S

“Som medlem af det nye ESG råd, håber jeg at være med til at bryde siloer ned i byggeriets værdikæde, så vi som byggebranche kan styrke dialogen, rykke tættere sammen og bygge mere bæredygtigt, både klimamæssigt og socialt. Bygherrer, håndværkere, rådgivere, entreprenører og materialeproducenter. Vi skal alle inspirere hinanden, lære af hinanden og ikke mindst udfordre hinanden. En prisdrevet branche med stramme projektplaner gør det ikke nemt. Men dialog er første skridt. Og netop derfor er ESG rådet et vigtigt branche initiativ!”

Emilie Juel-Helwig

Bæredygtighedsdirektør, Sund & Bælt

”Jeg ser frem til at deltage i ESG-rådets arbejde. CSRD-rapporteringen er ikke alene et mål i sig selv, men også et middel til at skabe en transformation i hele anlægsbranchens værdikæde. Jeg håber, vi i ESG-rådet kan være med til at sætte fokus på den strategiske værdi af CSRD og være med til at synliggøre, hvor branchen har udfordringer, og hvor vi har muligheder for at sætte nye og mere bæredygtige standarder sammen.”

Grith Bech-Nielsen

Koncernbæredygtighedschef, Arsleff  A/S

Gitte Gylling

Sustainability Director, COWI

Bæredygtighed fylder mere end det nogensinde har gjort i bygge og -anlægsbranchen. Det er gået fra at være fokus på tekniske muligheder og løsninger til nu i høj grad også at handle om rapportering. Begreber som ESG og CSRD er ved at blive en integreret del af vores bæredygtighedslingo og det er ikke længere blot forbeholdt de største virksomheder og investorer. Nu er markedskræfterne begyndt at arbejde for den grønne omstilling, hvilket betyder, at små og mellemstore virksomheder også vil opleve øgede krav på en lang række parametre. Det er ikke længere kun regler og lovkrav, der sætter rammerne, men markedets krav og fokus på bæredygtighed spiller en afgørende rolle.

Fra et bygge- og anlægsprojekt-perspektiv, er det væsentligt at vi får stillet skarpt på, hvad tidsperspektivet betyder. For de beslutninger, vi træffer i projekterne skal dokumenteres og rapporteres langt senere – ofte flere år senere, når projekterne er taget fra tanke, visioner og skitser til realisering byggeri. Hvad betyder det for kvaliteten og brugbarheden af såvel løsninger som rapportering?

“Jeg har beskæftiget mig med bæredygtighed i mange år men aldrig har udviklingen været så markant og hurtig, som den er nu. Det er positivt, for vi har behov for at rykke hurtigt og at løfte i flok. Netop derfor er det også en kæmpe fornøjelse at være en del af EGS-rådet og jeg ser meget frem til samarbejdet. Jeg er enormt nysgerrig på, hvilke barrierer og benspænd rådets øvrige aktører møder på deres vej – og på hvordan vi i langt højere grad kommer til at kunne arbejde med at kunne koble bæredygtighed og EGS sammen i fælles sprog og fælles forståelse. Jeg mig meget for, hvordan vi i stigende grad kan anvende rapporteringskrav til at motivere til at skabe mere bæredygtige løsninger i praksis, så værdien af rapporteringsarbejdet i langt højere grad kan synliggøres. Det er afgørende, at rapportering ikke blot bliver en papirtiger, men bidrager til at skabe strategisk værdi og understøtte, at de rigtige løsninger bliver realiseret.”

Jesper Overgaard

Chef for Bæredygtighed og Mobilitet, Metroselskabet

”Jeg glæder mig til i endnu højere grad at bidrage til en bæredygtighed udvikling i bygge- og anlægsbranchen – både inden for den grønne bæredygtighed og den sociale bæredygtighed. I Metroselskabet arbejder vi engageret med begge bæredygtighedsdagsordener – vi arbejder målrettet for at halvere CO2-udledningen fra de nye metrolinjer og for at sikre ordnede løn- og arbejdsvilkår, lærlinge samt diversitet og inklusion på vores anlægsprojekter. Det er det engagement og kendskab, som jeg tager med mig i min rolle i ESG-rådet.”

Martin Oddershede

Bæredygtighedschef, JJW Arkitekter

”Vi ser ind i en tid, hvor bæredygtighedsrapportering kommer til at fylde mere end nogensinde i mange virksomheder uanset størrelse – en udvikling, der både er nødvendig og udfordrende. Der eksisterer et væld af rammeværktøjer, som kan virke komplekse og uoverskuelige. Hos JJW Arkitekter har vi gennem vores B Corp-certificering opnået stor erfaring med dataindsamling, og jeg ser min rolle i ESG-rådet som en mulighed for at være med til at identificere de mest relevante områder inden for E, S og G og være med til at udvikle fælles målepunkter for byggebranchen. Målet er at gøre rapportering mere tilgængelig og operationel, så flere aktører kan tage del i den omstilling der er i gang.”

Morten Frihagen

Direktør, Dansk Håndværk

”ESG er en dagsorden som kommer til at fylde mere og mere i virksomhedernes hverdag i de kommende år, og det vil være noget som alle virksomheder er nødt til at forholde sig til og have styr på, hvis de vil have en plads i markedet i fremtiden. Det er derfor vigtigt, at alle virksomheder kender deres rolle, hvad de skal bidrage med og hvordan de skal bidrage. Der ligger en stor opgave i at sikre, at alle kommer med og at vi får et godt og konstruktivt samarbejde omkring ESG på tværs af værdikæden, så ingen virksomheder bliver klemt i processen. Jeg ser det som min opgave at sikre at de små og mellemstore håndværksvirksomheder bliver hørt, forstået og inddraget konstruktivt i processen, så de også kan bidrage og får en naturlig plads i markedet i fremtiden.”

Nickolai Dar Lindberg

Projekt- & Bæredygtighedsansvarlig, Skou Gruppen A/S

“Jeg brænder for at gøre bæredygtighed og ESG mere tilgængeligt, især for de mindre virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. Med min erfaring fra den udførende del og en virksomhed som Skou Gruppen, samt min baggrund inden for handel, arbejder jeg for at bringe de teoretiske aspekter af bæredygtighed ned på et niveau, der passer ind i virksomhedernes dagligdag og forretningsmodel. Jeg ønsker at vise, hvordan ESG-dagsordenen konkret påvirker deres drift og udvikling. Forandringen skal også komme nedefra, hvor de mindre aktører spiller en afgørende rolle, og hvor begrænsningerne i den bæredygtige dagsorden ofte opstår. Mit håb er at skabe en enkel og overskuelig tilgang, der styrker deres muligheder for at bidrage til den grønne omstilling.”

Poul-Erik Olsen

Bæredygtighedschef, CG Jensen

“Jeg oplever, at modenheds- og vidensniveauet omkring bæredygtighed i bygge- og anlægsbranchen er ekstremt varierende. Derfor ser jeg et stort behov for at skabe en fælles retning, hvor vi som branche bliver enige om, hvad der er vigtigst at fokusere på, og udvikler pragmatiske måder at dokumentere fremskridt på. CSRD og ESRS har potentialet til at blive de instrumenter, der kan flytte virksomheder mod en grøn transformation og introducere nye måder at drive vores forretninger på, hvor flere bundlinjer – både økonomiske, miljømæssige og sociale – er i fokus. Men det kræver, at virksomhederne ikke blot ser det som en ren compliance-øvelse, men i stedet forstår og engagerer sig i metoderne og arbejder målrettet efter dem. ESG-rådet kan blive en platform for den nødvendige dialog, der synliggør værdien af denne omstilling og hjælper med at sikre, at vi når de hurtige og betydelige fremskridt, som EU’s værktøjer muliggør.”

Søren Sand Kirk

Direktør, BAT-Kartellet

“Jeg mener, at ESG kan blive en kæmpe fordel for den velorganiserede del af den danske byggebranche. Det vil give en mere fair spilleplade for alle dem som spiller efter reglerne og vil gøre det sværere for dem som prøver at skære hjørner. Her kan ESG være med til at sikre at lønnen er tilstrækkelig, arbejdsforholdene er i orden og at der er klare processer for at afbøde negativ påvirkning af medarbejderne, arbejdsmiljø og adgangen til overenskomster og anden dialog. Mange af de ting som BAT-kartellet arbejder for til dagligt. Den danske model med lønmodtagere og erhvervsliv der samarbejder, vil være en løftestang for hele ESG-processen. Det gælder for virksomheder der er medlem af en arbejdsgiverorganisation, har man tegnet overenskomst og har et samarbejdsudvalg og det gælder for lønmodtagere, der med tillidsrepræsentanter og deres fagforeninger, kan være en modpart med høj troværdighed overfor myndigheder kan validere om ESG-arbejdets forskellige punkter opfyldes.”

Thomas Fog Christensen

Områdedirektør Jura, Udbud og Bæredygtighed, Banedanmark

”Som bygherre har vi i Banedanmark fokus på at forstå de nye ESG-krav, som vores samarbejdspartnere og leverandører skal efterleve. Vi tror på, at dette er med til at fortsat at gøre os til en attraktiv samarbejdspartner – også når det gælder bæredygtighedsdagsordenen. Og selv om vores udgangspunkter er forskellige, er vi alle vigtige i arbejdet med bæredygtighed i bred forstand, herunder i arbejdet om at skabe en attraktiv, grøn jernbane.”

Trine Lyng Madsen

Strategi- og Bæredygtighedschef, MT Højgaard

Ulla Jensen

ESG-chef, Domea.dk og AlmenKompas

“Bæredygtighed har altid været højt på dagsordenen i den almene branche, der har et stort iboende ”S” i sig, men som også har en stor påvirkning både indenfor miljø og governance. Selv om branchen ikke er omfattet af direkte krav, er der allerede forventninger fra omverdenen til, at vi arbejder med samfundsansvar og kan dokumentere det. Men det er udfordrende for mange almene boligorganisationer at skulle finde vej i det komplekse ESG-landskab. Selvom branchen er godt hjulpet ved at have en institution som Landsbyggefonden, der allerede er stærke på fælles data, bliver denne øvelse udfordrende. I AlmenKompas er vi kommet i mål med anbefalingerne til målepunkter for den almene sektor, som de snart vil udbrede i regi af AlmenKompas og gerne længere ud i branchen gennem ESG-rådet”.

Vibeke Grupe

Chefkonsulent, Danske Arkitektvirksomheder

“Jeg er uddannet arkitekt og besidder mere end 25 års ekspertise inden for innovation, forandringsledelse, forskning og udvikling samt arkitektonisk design, med særligt fokus på bæredygtig omstilling. Gennem min karriere har jeg arbejdet for og samarbejdet med anerkendte arkitekt-, ingeniør- og byggefirmaer samt engageret mig med politikere, kunder, slutbrugere og erhvervsorganisationer, hvilket betyder en tværgående og stor erfaring med alle aktører i byggeriets værdikæde. Jeg engagerer mig i systemisk forandring, cirkularitet og livscyklustænkning som forudsætninger for arkitektonisk værdiskabelse. Jeg har i 2024 afsluttet en PhD, der omhandler arkitektens rolle i den cirkulære omstilling af den almene boligsektor, med fokus på dens sociale, miljømæssige og økonomiske værdiskabelse gennem design. I ESG-rådet vil jeg i særlig grad bidrage i f t at italesætte den sociale dimension af bæredygtighed, ud fra slutbrugerens perspektiv.”

Hans Andersen

EGS-chef, PKA Ejendomme

“PKA Ejendomme kommer til at tage et mere direkte ansvar for de løbende byggeaktiviteter på vores ejendomsportefølje – i den forbindelse har vi netop udviklet en ny Code of Conduct. Det er helt naturligt for os – med vores medlemmers fundament i den danske sundhedssektor – at supplere den hidtidige indsats på E med langt større fokus på S. Men er det realistisk, og risikerer vi at skræmme nogen væk? I ESG-rådet sidder der mennesker fra alle byggeriets parter, og med den diversitet kan vi få værdifuld feedback på, om vores indsats er realistisk. Det er vigtigt for os, at vores krav er noget, alle kan se sig selv i, og at vi ikke udelukker de mindre håndværkere med et urealistisk antal datapunkter, de skal levere på. Vi skal identificere de vigtigste områder inden for E’et, S’et og G’et og finde en fælles retning for, hvad der er vigtigst at levere på.”

Viden & Anbefalinger

På denne side vil du kunne finde viden fra vores undersøgelser af ESG-arbejdet i bygge- og anlægsbranchen. I løbet af efteråret 2024 vil vi gennem en spørgeskemaundersøgelse kortlægge, hvor små- og mellemstore virksomheder i det udførende led er i ESG-arbejdet. Vi vil også foretage en kvalitativ undersøgelse af større virksomheder og organisationer fra ESG-rådet. Ud fra undersøgelserne vil der blive udarbejdet anbefalinger til hele bygge- og anlægsbranchen. De vil blive offentliggjort i forbindelse med Byggeriets Samfundsansvars jubilæum den 26. november.

Ønsker du at deltage i undersøgelsen af, hvor byggebranchens aktører er med ESG-arbejdet? Byggeriets Samfundsansvar søger ca. 40 små- og mellemstore virksomheder til en spørgeskemaundersøgelse, der skal kortlægge, hvor det udførende led i byggeriet er med ESG-arbejdet. For at deltage skal du være gået i gang med at arbejde med ESG og CSRD.  Skriv til Anne K. Roepstorff, Seniorprojektleder i Byggeriets Samfundsansvar for at få mere information og deltage.

Værktøjer

På denne side kan du finde en oversigt over eksisterende branchespecifikke værktøjer, initiativer og andet, der kan understøtte dig i at implementere ESG i din strategi. Ressourcerne er indsamlet gennem en desk undersøgelse.

Er et initiativ fra EU, der forbinder bæredygtighed, æstetik og inklusion. Det bygger på den oprindelige Bauhaus-bevægelses principper og søger at fremme bæredygtige levevis og designs gennem innovative byggeprojekter og rum. Målet er at skabe smukke, grønne og inkluderende rum, der både respekterer miljøet og styrker social sammenhængskraft. Det er en del af EU’s Green Deal og understøtter den grønne omstilling ved at fremme bæredygtigt design og arkitektur i byggeriet.

Gå til værktøjet

Bidrager til ESG-arbejdet ved at hjælpe almene boligorganisationer med at træffe bæredygtige og socialt ansvarlige beslutninger. Værktøjet gør det muligt at analysere og optimere energiforbrug og CO2-aftryk (miljø), forbedre sociale forhold i boligområder (socialt ansvar), og sikre gennemsigtighed og økonomisk ansvarlighed i ledelsesprocesser (governance). Ved at samle data om boligafdelingers tilstand, ressourcer og beboeres trivsel, støtter AlmenKompas ESG-målene om en balanceret, bæredygtig og ansvarlig udvikling af boligsektoren.

Gå til værktøjet

Et værktøj udviklet af aktører i ejendomsbranchen, der kan hjælpe aktører i bygge- og ejendomsbranchen med at integrere ESG-principper i deres projekter. Det giver konkrete måleværktøjer til at vurdere og forbedre byggeriers miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige præstationer. Formålet med Real ESG er at skabe en standardiseret tilgang til ESG, der gør det lettere for virksomheder at leve op til kravene om bæredygtighed, både i byggefasen og i den efterfølgende drift af ejendomme. Værktøjet er støttet af Realdania.

Gå til værktøjet

Et værktøj specifikt rettet mod ejendomsbranchen og hjælper virksomheder med at sætte videnskabeligt baserede klimamål i overensstemmelse med Paris-aftalen. Retningslinjerne fokuserer på reduktion af drivhusgasemissioner gennem hele ejendommens livscyklus, inklusive design, konstruktion, drift og renovering. SBTi understøtter virksomheder i at implementere klimavenlige strategier, såsom energieffektivitet og anvendelse af vedvarende energi, og hjælper med at sikre, at ejendomssektoren bidrager til globale klimamål.

En vejledning, der indeholder nemme og billige tiltag, der hurtigt kan implementeres og give resultater. Eksempler er reduktion af affald, forbedret energiudnyttelse (f.eks. LED-belysning) og anvendelse af bæredygtige materialer. Disse handlinger kræver relativt få ressourcer og giver hurtige gevinster for både miljøet og økonomien.

Hent vejledningen

Guiden hjælper kommunale ejendomschefer med at arbejde strategisk med bæredygtighed i deres ejendomsporteføljer. Guiden tilbyder konkrete værktøjer og metoder til at integrere bæredygtighed i driften og planlægningen af offentlige bygninger, hvilket støtter en langsigtet grøn udvikling i kommunerne.

Hent guiden

En rapport med 33 anbefalinger, der fokuserer på bygge- og anlægssektorens omstilling mod bæredygtighed og reduktion af CO2-udledninger, fremme cirkulær økonomi og beskytte biodiversitet. Det fremhæver vigtige handlinger, der kan implementeres hurtigt, og understreger nødvendigheden af samarbejde i hele sektoren. Rapporten lægger vægt på handling her og nu for at sikre en bæredygtig fremtid for branchen.

Hent anbefalingerne

Guiden på CSR.dk forklarer, hvordan man opbygger en bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS (European Sustainability Reporting Standards). Den tilbyder konkrete trin til at overholde kravene, herunder identificering af væsentlige ESG-faktorer, strukturering af rapporten og brug af relevante målemetoder. Guiden hjælper virksomheder med at sikre, at deres erklæringer lever op til EU-reglerne om gennemsigtighed og bæredygtighed.

Hent guiden

Vejledning til virksomheder, der skal udarbejde bæredygtighedserklæringer i henhold til CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Den beskriver strukturen for bæredygtighedsrapportering og kravene i de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Guiden er målrettet virksomheder, der er omfattet af det danske årsregnskabslovens §99a, og tilbyder illustrative eksempler på rapportstrukturer, samt hvordan man opfylder kravene til miljø-, sociale- og ledelsesmæssige oplysninger (ESG).

Hent guiden

Fokuserer på, hvordan virksomheder kan maksimere værdien af deres årsrapport ved at integrere væsentlige rapporteringsstandarder som bæredygtighed og ESG. Den fremhæver nye rapporteringskrav fra EU, herunder CSRD, og tilbyder indsigt i, hvordan virksomheder kan opfylde kravene og bruge årsrapporten som et strategisk værktøj.

Hent vejledningen

Er et værktøj fra Ramboll, der hjælper virksomheder og bygherrer med at beregne og sammenligne CO2-udledninger fra forskellige designvalg i byggeprojekter. Det giver brugerne mulighed for at træffe mere bæredygtige beslutninger ved at visualisere den miljømæssige påvirkning af materialer og konstruktioner i realtid. Målet er at reducere CO2-aftryk i byggebranchen og fremme bæredygtige løsninger.

Hent værktøjet

Et værktøj, der hjælper virksomheder med at dokumentere og validere deres bæredygtighedspræstationer. Den giver virksomheder mulighed for at opnå certificeringer inden for ESG-områder, såsom miljø, sociale forhold og ledelse, og sikrer gennemsigtighed i deres bæredygtighedsdata. Valified gør det lettere at fremvise ansvarlige forretningspraksisser over for interessenter og investorer ved hjælp af digitaliserede processer og valideringsmetoder.

LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.