Vejen til en god start i byggebranchen
Anbefalinger
Værktøjer
Hvad er Sambyggerne?
Sambyggerne
Vejen til en god start i byggebranchen
Mange nyuddannede, studerende og nye i byggebranchen oplever, at det er en udfordring at lande i det første job. Hvad er forventningerne, hvordan er arbejdsgangene og hvordan bliver man en del af fællesskabet på arbejdspladsen?
Byggeriets Samfundsansvar har i samarbejde med unge og nye i branchen og byggeriets virksomheder samlet erfaringer, best practices og ideer til at sikre en god start i branchen.
Her kan du finde viden, anbefalinger og værktøjer, der kan bidrage til at gøre introduktionen til arbejdet i byggebranchens virksomheder lettere.
Materialet er udformet, så det kan benyttes af store og mindre virksomheder og til både dem som er unge og nye og dem, som skal tage godt imod fra virksomhedernes side.
Projektet er udviklet af foreningens unge advisory board i samarbejde med Rikke Engel Gemzøe fra Gemzøe Consulting og Hakon Elliott Mogensen fra Forvandlende Fortællinger.
Projektet er støttet af Grundejernes Investeringsfond.
”Man føler sig dum de første år, hvor man ikke kender mekanismerne og forretningsgangene i værdikæden”
Ung i byggebranchen
Hvorfor er en god introduktion til byggebranchen vigtig?
Denne korte video giver en kort introduktion til projektet med at samle gode erfaringer og udvikle god onboardingkultur i byggebranchen.
”Når man er ny, kender man ikke spillepladen. Vi mangler simpelthen viden om rammerne for vores arbejde”
Ung i byggebranchen
Anbefalinger
Vi har samlet en række anbefalinger, der kan understøtte en god start i byggebranchen.
Vi har opdelt materialet, så det er tilpasset de forskellige målgrupper, der er en del af introduktionen til både branchen og virksomheden i onboardingprocessen.
Ledere og virksomhedsledere
Anbefalinger og inspiration til ledere og virksomhedsledere, der kan understøtte en god start for nye medarbejdere::
HR
Anbefalinger og inspiration til HR, der kan understøtte en god start for nye medarbejdere:
Mentor, buddy eller kollega
Anbefalinger og inspiration til at være en god kollega for nye medarbejdere:
Ung eller ny medarbejder
Anbefalinger og inspiration til hvad du selv kan gøre som ung eller ny i branchen:
Værktøjer
Ud over anbefalingerne til en god start i byggebranchen har vi samlet nogle værktøjer, der kan understøtte samtalen og forventningsafstemningen mellem virksomhed og ny medarbejder i introduktionsperioden.
Spørgsmål fra unge medarbejdere
Vi har samlet en liste med spørgsmål, som de unge kan have til en virksomhed. Spørgsmålene er kommet frem i processen med at udvikle anbefalingerne og er spørgsmål som de unge, der har deltaget i projektet, har savnet svar på i deres første jobs.
Brug listen til inspiration enten hvis du er leder, arbejder i HR, er kollega eller er ny, og vil vide hvad andre måske er i tvivl om.
Spil jer til en god gensidig introduktion
Det skal være sjovt at begynde i et nyt job eller introducere nye medarbejdere til virksomhedens kultur, retningslinjer eller uskrevne regler. I kan spille onboarding bingo og lærer hinanden bedre at kende, mens I forventningsafstemmer behovet for introduktion.
Print spillepladen ud i det antal eksemplarer, som passer til det antal personer I er. Ideen er, at man ved at afkrydse de vigtigste emner med hvert sit perspektiv, kan få en snak om, hvad der er vigtig i netop denne introduktion. På den måde kan I dykke ned i emner, der fylder for enten virksomheden eller den nye på en mere uformel måde end ved at skulle gennemgå virksomhedens politikker fra ende til anden.
I kan også spille onboarding bingo i teamet eller med en gruppe af nye medarbejdere for at lære hinanden bedre at kende. Brug pladen ’Fællesskabsbingo’ og vælg på skift et emne, som I kan tale ud fra.
Styr på introduktionen med en tjekliste
Vi har samlet en kort liste med de elementer, der indgår i en god og fyldestgørende introduktion. Emnerne kan fylde mere eller mindre, men danner som helhed en huskeliste over de vigtigste elementer til en god start på en arbejdsplads.
Hvad er Sambyggerne?
Byggeriets Samfundsansvar arbejder for at gøre byggebranchen til en branche med plads til alle!
Gennem initiativet Sambyggerne har vi afprøvet, hvordan netværksaktiviteter mellem unge og virksomheder kan skabe øget engagement og tilhørsforhold til branchen. Gennem tre workshops med fokus på nysgerrighed, læring og social tryghed har vi samlet viden, erfaringer og ideer til at gøre dørtrinnet til branchen lavere. Vi har klædt både unge og nye på til at lande godt i branchen og givet virksomhederne viden og værktøjer til at tage godt imod nye medarbejdere.