Jubilæumstale: Thomas Holluf Nielsen, forperson i Byggeriets Samfundsansvars
Byggeriets Samfundsansvar kunne i denne uge fejre 10. års jubilæum, hvor op mod 150 medlemmer, samarbejdspartnere og brancheaktører var samlet i Arbejdermuseets historiske festsal. Forperson Thomas Holluf Nielsen holdt en stærk åbnings- og afslutningstale, hvor han talte til medlemmerne og branchen med stærke budskaber om bl.a. fællesskaber på tværs af branchen i denne nye virkelighed, hvor arbejdet med samfundsansvar og bæredygtighed ikke længere er 'nice to have', men 'need to have'. Læs et uddrag af talen her.
Kære allesammen – medlemmer, samarbejdspartnere og gæster
Velkommen til vores 10-års jubilæum. Det er en kæmpe glæde at se så mange, og vi glæder os til en lærerig og hyggelig dag sammen med jer.For 10 år siden blev vores forening grundlagt med en klar vision: at integrere samfundsansvar som et forretningsparameter og en central del af bygge- og anlægsbranchens praksis.
Vi var i den grad en pionerklub, som var forud for vores tid. Dengang var samfundsansvar primært drevet af frivillige initiativer uden klare standarder for rapportering og implementering.
Vores vision var dengang og i dag rodfæstet i Charter for samfundsansvar:
- Mennesker og samfund
- Klima og miljø
- Økonomi og etik
Den tredobbelte bundlinje – det vi i dag kalder ESG.
Jeg kom selv til som forperson for 1½ år siden, så selve historien bag foreningens opstart, kommer vi til at høre mere om lige om lidt, når vi får nogle af de stiftende visionære kræfter bag foreningen på scenen.
Samfundsansvar og foreningens rolle i dag
Det er tydeligt, at vores berettigelse er større end nogensinde før.
For i dag har arbejdet med samfundsansvar og bæredygtighed ændret sig markant.
Over de seneste år har vi set nye lovkrav, både fra nationalt niveau med fx CO2-krav på byggeri, og en række EU- og rapporteringskrav, som netop har fokus på den tredobbelte bundlinje.
Det betyder i praksis, at vi både som virksomheder og som branche står over for en ny virkelighed for samfundsansvar. En virkelighed, der kalder på dedikation og ambition, og ikke mindst fælles løsninger og samarbejder. For ny lovgivning rammer os alle, da vi er afhængige af hinanden i en kompleks værdikæde.
Vi skal blive klogere på den nye virkelighed i dag.
Som forening arbejder vi særligt med kulturforandringer, for det er redskabet til at udfordre ”plejer” og skabe de nødvendige resultater.
Og vi tror på vigtigheden af at bringe forskellige stemmer ind i rummet for at skabe den nødvendige forandring.
Derfor skal vi møde seks modige fortællere, som hver især arbejder med samfundsansvar i hverdagen. De vil gennem deres personlige og faglige historie hjælpe os med at omsætte arbejdet med ESG og bæredygtighed til kød og blod, så vi kan mærke, hvad vi taler om.
Stor tak til Karin, Thorbjørn, Jesper, Hassan, Nickolai og Ninette for at stille op!
Efter pausen får I indblik i hovedkonklusionerne fra vores spritnye ESG-undersøgelse, som foreningens sekretariat sammen med Hansen og Ersbøll Agenda og vores stærke ESG-råd har knoklet for at få færdig til i dag.
Vores Unge Advisory Board vil herefter udfordre os med deres bud på, hvordan de drømmer om, at byggebranchen ser ud i fremtiden.
Og så slutter vi af med en debat, hvor vi sammen sætter fokus på, hvad der reelt skal til for at ESG skaber værdi, og hvor vi skal være henne om 10 år.
ESG’s betydning i byggebranchen – udfordringer og potentialer
For ESG er ikke længere bare buzzwords, men fundamentale elementer i vores daglige arbejde.
I Byggeriets Samfundsansvar tror vi på, at det er mennesker, der skaber forandringerne som helhed.
Selvom vi har opnået meget, står vi stadig over for betydelige udfordringer. På den grønne dagsorden, fylder CO2 reduktion meget, men også temaer som cirkulært byggeri og biodiversitet. Vi skal særligt øve os i at tænke langt mere i transformation og renovering, frem for nybyg.
På de sociale områder har vi også udfordringer. Dokumentarfilm som Den Sorte Svane og Underdanmark (om migrantarbejderes forhold i Danmark) viser, at vi skal fastholde vores fokus på ordentlige arbejdstagerforhold – på byggepladserne – men også i materialeværdikæderne.
Implementeringen af nye bæredygtighedskrav fra EU skaber også usikkerhed, især blandt mindre virksomheder. De mangler kompetencer og ressourcer til at navigere i denne komplekse verden. Andre står klar med nye løsninger, men mærker ikke den nødvendige efterspørgsel endnu.
Men udfordringerne er også vores muligheder.
Fremtidsperspektiver
Når vi ser fremad, er det afgørende, at vi fortsætter med at samle frontløbere.
Vi skal skabe en kultur, hvor samfundsansvar og bæredygtighed er integreret i alle aspekter af vores virksomheder. Det kræver stærke tværfaglige samarbejder, kompetenceudvikling, nye tilgange og teknologier. Og det er netop vores DNA – fællesskaber og samarbejder der skaber konkret ændret praksis.
Tak til medlemmerne, samarbejdspartnere og fonde
Til alle jer og vores medlemmer: Jeres dedikation og indsats har været afgørende for foreningens virke gennem årene. Det er jeres bidrag og jeres viden og erfaringer, der gør vores arbejde relevant og omsætter gode intentioner og skåltaler til aktiv handling.
Samtidig skal lyde en stor tak til de fonde, som har støttet op om vores arbejde.
Særligt til Realdania, som var med til at starte foreningen op, og som har været en stærk støtte af vores initiativer gennem årene. Men også Grundejernes Investeringsfond, Dreyer Fonden og Boligfonden Kuben har været gode samarbejdspartnere. Uden jeres støtte, kan vi ikke rykke på kulturen i branchen og skabe stærke fælles initiativer på tværs af værdikæden.
Lad os bruge denne dag til at fejre vores fælles indsats, men også til at reflektere over, hvordan vi kan fortsætte med at drive nødvendige forandringer og sammen sikre mindre snak og endnu mere handling!
Endnu engang velkommen!