| Nyhed

Tag socialt ansvar med ny beskæftigelsesklausul til byggeriet

Byggeriets Samfundsansvar står sammen med Enemærke & Petersen, og med støtte fra Realdania, bag ny beskæftigelsesklausul, der skal sikre flere jobs i byggeriet til udsatte borgere. Klausulen er et tillæg til foreningens arbejds- og lærlingeklausuler og skal gøre det lettere for virksomheder at arbejde med sit sociale ansvar.

Hvordan styrker du socialt ansvar i dine byggeprojekter – og hvem står med ansvaret for at for at rekruttere og fastholde socialt udsatte på byggeprojektet, så indsatsen giver værdi både for virksomheden og den enkelte? 

Det skal en ny beskæftigelsesklausul, som Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar har udarbejdet i samarbejde med Enemærke & Petersen og en række andre aktører i branchen, nu give et bud på.

”Klausulen skal motivere byggebranchen som helhed til at tænke i jobmuligheder til flere udsatte borgere på de mange byggeprojekter, vi har i Danmark. Vi ved, at mange i byggebranchen allerede spiller en vigtig rolle i at skabe jobs til fx udsatte unge, veteraner, tidligere kriminelle og mennesker med handicap, som har brug for en vej ind på arbejdsmarkedet. Vi håber, at endnu flere vil bruge beskæftigelsesklausulen til at sætte samarbejdet i system,” siger Palle Adamsen, Adm. Direktør i Lejerbo og formand for FBSA.

SKAL LETTE SOCIALT ANSVAR 

”Som bygherre står man med en unik mulighed for at tage ansvar for det samfund, vi er en del af. Med FBSA’s nye beskæftigelsesklausul kan social beskæftigelse gøres til et forretningsparameter, som kan bringes i spil mellem bygherre og entreprenør. Fordelene er todelte: et løft af flere socialt udsatte ind på arbejdsmarkedet, og samtidigt får vi mere arbejdskraft til en hårdt stillet branche,” fortsætter Palle Adamsen.

Han bakkes op af Anders Sørensen, bæredygtighedschef hos Enemærke & Petersen A/S: ”Beskæftigelsesklausulen kan styrke det fælles sigte på at skabe social merværdi i byggeriet, og samtidig kan den hjælpe med at sikre en klar arbejdsfordeling baseret på dialog og faste aftaler mellem bygherre og entreprenør,” siger han. 

DET GYLDNE MELLEMLED

Men det kræver et tæt samarbejde mellem bygherren og entreprenøren, hvis vi skal lykkes. Og spørger man Anders Sørensen, er ”Det gyldne mellemled” helt afgørende for projektets succes:

”Set fra et entreprenørperspektiv, er det afgørende, at bygherre udviser fleksibilitet og forståelse for, at det kan være svært at finde de rigtige kandidater til jobbene. Derfor er det vigtigt at sikre en løbende dialog parterne imellem og få defineret det gyldne mellemled i fællesskab. Det kan enten være det lokale jobcenter, en boligsocial indsats, eller andre lokale organisationer, der har de faglige forudsætninger for at tage sig af rekrutteringen af de udsatte borgere, der egner sig til jobbet”.

Du kan læse hele klausulen her

Beskæftigelsesklausulen er en del af det større projekt Social beskæftigelse – byggebranchens guide til at løfte socialt udsatte ind på arbejdsmarkedet.
Udover klausulen er der bl.a. også udarbejdet en ny Social beregner for byggeriet samt et nyt DGNB-kriterie for socialt ansvar.

Del på sociale medier
Linkedin
LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.