| Nyhed

Roadmap for verdensmål skal styrke det bæredygtige byggeri

Den danske regering har i et udspil fra september 2020 fremsat en målsætning om, at verdensmålene skal indtænkes i alle ministerier, ligesom der opfordres til, at hele det danske erhvervsliv, kommuner og regioner, organisationer og civilsamfundet adopterer de 17 farverige mål. Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar vil med dialogredskabet Roadmap for verdensmål sikre, at alle aktører i byggebranchen kommer med på rejsen mod det bæredygtige byggeri.

Regeringen forpligter sig til, at relevante lovforslag skal konsekvensvurderes i forhold til de 17 mål, ligesom der allerede bliver gjort i forhold til fx økonomiske, ligestillings- og miljømæssige konsekvenser. Sådan lød udmeldingen fra regeringen i september 2020, der var startskuddet for en ny handlingsplan for verdensmål, hvor der blev sat fokus på udfoldelsen af de 17 farverige mål i det danske samfund:

”Danmark og verden er i gang med at arbejde sig ud af coronakrisen. Der er en enorm udfordring, men heri ligger også et potentiale, som vi skal turde række ud efter. Vi skal ikke tilbage til den samme verden, men en bedre verden. En mere bæredygtig verden,” siger finansminister Nicolaj Wammen (S) i forbindelse med lanceringen af arbejdet frem mod den nye handlingsplan.

I 2020 har projektet ”Vores mål”, ligeledes engageret civilsamfundet og erhvervslivet i udviklingen af nationale indikatorer for verdensmålene for at skabe en fælles national vision om bæredygtighed baseret på de 17 mål.

Her kommer bygge- og anlægsbranchen ind i billedet. Som Danmarks fjerdestørste branche, der står for omkring 35 procent af al affald produceret i Danmark og 40% af CO2-udledningen, spiller byggeriet nemlig en afgørende rolle i den grønne omstilling. Med afsæt i verdensmålene har Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar derfor udarbejdet et dialogværktøj, der skal sætte de 17 mål i spil i netop den danske bygge- og anlægsbranche.

Danmarks fjerdestørste branche i fuld gang med anbefalinger til den sociale og grønne omstilling

Da verdensmålene gælder for alle sektorer, og som udgangspunkt hverken er branche- eller landespecifikke, er det vigtigt at de bliver tilpasset de forhold, der gør sig gældende for netop den danske bygge- og anlægsbranche, påpeger Palle Adamsen, bestyrelsesformand i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og direktør i Lejerbo:

”Vi har taget udfordringen op og udarbejdet et værktøj, der skal sikre en effektiv og brugervenlig guide til at implementere de 17 verdensmål i den danske ejendoms-, bygge- og anlægsbranche. Det skal være nemt og ligetil at arbejde med verdensmålene, uanset om man er bygherre, rådgiver, entreprenør eller materialeleverandør.”

Claus Ellemann, direktør i entreprenørvirksomheden Arkil og ansvarlig for taskforcen for verdensmål 17 i foreningens Arbejdsgruppe for verdensmål, der står bag værktøjet, fortsætter:

”Værktøjet skal fungere som et kvalificeret dialogredskab mellem byggeriets parter for sikring af det gode samarbejde, og de inkluderede elementer er nøje udvalgt med afsæt i deltagernes professionelle viden på netop deres område inden for branchen,” siger Claus Elleman.

Nøglen til bæredygtighed ligger i tidlig dialog
I værktøjet sættes der fokus på hele processen fra opstartsfasen til leverancen af byggeriet, og hvilke verdensmål, der er særligt relevante for den specifikke aktør i et byggeprojekt, alt afhængigt af om man er bygherre, rådgiver, entreprenør eller materialeleverandør:

”Håbet med Roadmap for Verdensmål er at skabe mulighed for så tidligt som muligt, at formulere en vi-sion for det enkelte bygge- eller anlægsprojekt og få forståelse for den proces, der skal til for at kunne følge visionen til dørs,” fortæller Trine Ivarsen, arkitekt MAA, projektleder hos Christensen & Co og ansvarlig for task forcen for verdensmål 12.

Værktøjet indeholder indtil videre anbefalinger, redskaber, cases og indikatorer på tre ud af de 17 mål, nemlig mål 8, 12 og 17 om hhv. anstændige jobs og økonomisk vækst, ansvarligt forbrug og produktion og partnerskaber for handling.

Målet er at samle den eksisterende viden i branchen på alle 17 mål, men også at udbrede de bæredygtige diskussioner til branchens projekter på et mere overordnet og tværgående plan, og her kan man allerede nu bruge Roadmap for verdensmål på alle 17 mål.

Information om Arbejdsgruppen for verdensmål og den første version af Roadmap for verdensmål kan findes her.

Del på sociale medier
Linkedin
LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.