| Nyhed

FBSA vil sætte diversitet på skoleskemaet

Med et nyt samtaleværktøj, der tager fat på autentiske problemstillinger og dilemmaer omkring diversitet i bygge- og anlægsbranchen, vil Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar nu sætte diversitet på skoleskemaet på både erhvervsskoler, universiteter og arkitektskoler. Håbet er, at det kan være med til at skabe bedre forudsætninger for at udbrede diversitet og inklusion i branchen fremadrettet.

Bygge- og anlægsbranchen har et problem med diversitet. Som det ser ud nu, er der kun 9 pct. kvinder i byggeriet, og kigger man udelukkende på håndværksfagene, tæller kvinder kun 4 pct. 

Den manglende interesse fra kvinder har en negativ effekt på branchen, der i forvejen har svært ved at rekruttere medarbejdere. Samtidig viser forskning og undersøgelser, at diverse teams med et inkluderende arbejdsmiljø, hvor der er fokus på diversitet og ligestilling, kan aflæses direkte på en virksomheds bundlinje. Med et nyt samtaleværktøj til skoleelever og studerende, vil Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar nu arbejde på at skabe dialog og en større bevidsthed omkring håndtering af diversitet og inklusion, inden de unge træder ud på arbejdsmarkedet: 

Værktøjet kan skabe en fælles forståelse for grænser, respekt for forskellighed og ligestilling hos eleverne. Det kan klæde dem på til at være mere reflekterede og afklarede omkring deres eget ståsted og grænser, og på den måde skabe bedre forudsætninger for diversiteten i bygge- og anlægsbranchen” siger Christina Schultz, sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar. 

Fortællinger fra branchen skal inspirere

Værktøjet består af fem kvinders fortællinger om at være ansat i forskellige dele af byggebranchen, der hver især repræsenterer et overordnet tema. Til hver fortælling er der formuleret dilemmaer og spørgsmål, der skal starte dialog og refleksioner: 

“Kvinderne, som man kan møde i fortællingerne, har på hver deres måde oplevet en række udfordringer ved at være en minoritet i en mandsdomineret branche. Men deres fortællinger rummer også drømme, håb, inspiration og gode oplevelser af at blive mødt af en kollega eller leder, der har skabt en stor positiv forandring for dem, og den tilgang vil vi gerne være med til at styrke” siger Christina Schultz.

En fælles dagsorden for mænd og kvinder

Selvom fortællingerne primært handler om kvindernes udfordringer, er det lige så vigtigt at få mændene til at tage del i dialogen og forstå, at diversitet faktisk er en dagsorden, der er vigtig for at skabe et fællesskab og et sundt arbejdsmiljø, hvor der er plads til alle, siger Christina Schultz:

“Vores undersøgelser og erfaringer viser, at den hårde tone man kan opleve på byggepladsen, går lige så meget udover de mænd, der ikke passer ind i stereotypen. Et inkluderende miljø, hvor der er fokus på trivsel, er en fælles dagsorden for mænd og kvinder. Det skal vores samtaleværktøj være med til at understøtte”.

Samtaleværktøjet er tilgængeligt for alle, og kan til dels også bruges af virksomheder eller kombineres med et oplæg om vores rapport “ Vejen til større kønsdiversitet i byggebranchen”.

Download værktøjet her.

Kontakt os på info@fbsa.dk for mere info.

Del på sociale medier
Linkedin
LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.