| Nyhed

Kontrol, dialog og arbejdsklausuler kan hjælpe med at sikre ordentlige arbejdsforhold på byggepladser

Endnu en dokumentar afslører nu udnyttelse af udenlandske migrantarbejdere. Et problem, der vidner om, at det ikke er nok for bygherrer og de store entreprenører at antage, at arbejdsforholdene er i orden på deres byggepladser, lyder det fra Christina Schultz, direktør i Byggeriets Samfundsansvar. Hun peger på arbejdsklausuler, kontrol og dialog som nogle af vejene til at få styr på sine leverandørkæder.

I en ny dokumentarserie ’Underdanmark’ afslører en journalist på DR, at udenlandske migranter bliver udnyttet økonomisk og presset til at udføre livsfarligt arbejde på byggepladser rundt omkring i Danmark. Afsløringerne går bl.a. på underbetaling uden om systemet og livsfarligt arbejde med asbest, forhold der bliver dokumenteret af migranternes skjulte optagelser. Dokumentaren lægger sig i slipstrømmen af en anden dokumentarserie ’Den Sorte Svane’ fra foråret, der med lignende afsløringer også viser en underverden med kriminalitet og et parallelt system, hvor der ikke er styr på arbejdsforholdene i de lange leverandørkæder. 

”Det er nogle ærgerlige afsløringer, der igen dukker op om arbejdsforholdene i vores branche. Desværre kommer det efterhånden ikke bag på mig. Udfordringen er bl.a., at værdikæderne i byggebranchen ofte er lange og derfor uigennemsigtige. Det betyder at mange af disse arbejdere er ansat hos underentreprenører, måske ude i 3.- 4. led og ikke direkte hos de store og kendte hovedentreprenører,” siger Christina Schultz, direktør i Byggeriets Samfundsansvar og fortsætter:  

”Udfordringen vidner derfor om, at det for bygherrer og de store entreprenører simpelthen ikke er nok blot at stille krav eller antage, at deres leverandører kører efter bogen. Der har efterhånden været nok sager i branchen, som viser det modsatte. Mange af vores medlemmer er bevidste om det, og arbejder med interne kontrolenheder, der både screener underleverandører og arbejder med opfølgende kontroller, og det er der brug for at udbrede endnu mere”.  

Bygherrer og hovedentreprenører har et særligt ansvar 

Siden Byggeriets Samfundsansvars etablering for 10 år siden, har menneskerettigheder, ordentlige arbejdsforhold og samfundsansvar i byggeriets værdikæder været mærkesager, der har drevet indsatserne og de områder, foreningen har arbejdet med. Der er bl.a. udviklet bud på en arbejdsklausul, lærlingeklausul og social beskæftigelsesklausul, der kan hjælpe bygherrer og entreprenører med at stille krav om samfundsansvar. Men kravene gør det ikke alene, derfor er der også udviklet vejledninger til både bygherrer og hovedentreprenører, der kan hjælpe med at kontrollere om de krav, der bliver stillet i kontrakterne, bliver overholdt. 

”Bygherrer og hovedentreprenører har et særligt ansvar for at sikre ordentlige arbejdsforhold for alle mennesker på deres byggepladser. ESG-kravene gør ikke dette ansvar mindre i de kommende år. En måde at sikre overholdelse på er, at man eksplicit stiller krav om det via arbejdsklausuler og løbende følger op med kontroller og dialog,” siger Christina Schultz. 

Arbejdsgruppe for social bæredygtighed videndeler 

En af Byggeriets Samfundsansvars særlige medlemstilbud er muligheden for at blive en del af Arbejdsgruppen for social bæredygtighed, der er et slags netværk, hvor aktører på tværs af værdikæden mødes og videndeler om indsatser inden for bl.a.  kontrakter og kontroller af ordentlige løn- og arbejdsvilkår.  

”Det er bestemt ikke nemt at sikre sig mod brodne kar i branchen i praksis. Men, vi samler de mange virksomheder, som gerne vil gøre op med denne kultur og dele deres viden om, hvordan vi sammen skaber en ansvarlig og attraktiv byggebranche”, siger Christina Schultz, direktør i Byggeriets Samfundsansvar. 

Arbejdsgruppen er etableret efteråret 2018 og er åben for alle medlemmer af foreningen, der arbejder med kontrakter, kontrol og dialog med leverandører og kunder, og som har lyst til at erfaringsudveksle og styrke indsatsen for den sociale bæredygtighed på danske byggepladser. 

Læs mere om Arbejdsgruppe for social bæredygtighed 

Find redskaberne til kontrol og dokumentation 

Del på sociale medier
Linkedin
LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.