ESG er stadig en vigtig driver i en bæredygtig omstilling af byggebranchen
I slutningen af februar har EU-kommissionen præsenteret et såkaldt Omnibusforslag, der har til formål at reducere nogle af de rapporteringsområder, som virksomhederne skal foretage i forbindelse med CSRD, CSDDD og taksonomien. Forslaget lægger op til flere lempelser på bl.a. rapporteringskravene, og implementeringstidsfristerne er blevet udskudt. Byggeriets Samfundsansvar opfordrer branchen til at fortsætte med at arbejde med ESG-rapporteringen, og fokusere på formålet og på det værdiskabende for virksomheder, branchen og samfundet.

Omnibusforslaget, der blev fremlagt i slutningen af februar, lægger bl.a. op til en markant forhøjelse af størrelsesgrænserne for de virksomheder, der er omfattet CSRD, udskudte implementeringsfrister, forenkling af rapporteringskrav, lempelser i forhold til Due-Dilligence krav og ændringer af EU-taksonomien. Forslagene skal gennem den almindelige EU-lovgivningsproces og implementeres i national lovgivning, før de træder i kraft.
Fortsæt arbejdet – ESG er kommet for at blive
Forslaget ændrer dog ikke på den måde, Byggeriets Samfundansvar ser på ESG-arbejdet.
”I Byggeriets Samfundsansvar ser vi på ESG, som vi altid har gjort – det er en vigtig værdiskabende løftestang for virksomheder, der arbejder den bæredygtige omstilling, snarere end en skrivebordsøvelse, der skal overstås ved hjælp af en ekstern revisorafdeling”, siger Christina Schultz, direktør i Byggeriets Samfundsansvar.
Hendes opfordring til branchen er klar:
”Fortsæt arbejdet med ESG-rapporteringen med et fornyet fokus på formålet – hvorfor er det, vi gør det? Hvilken værdi kan det skabe for min virksomhed, medarbejdere, samfundet og klimaet? Og hvordan sikrer vi et stærkt samarbejde på tværs af værdikæden?”.
Hun anerkender, at ESG-arbejdet er en kompliceret proces, der tager tid og ressourcer, og bl.a. kræver at man i branchen arbejder sammen på nye måder. Det viste foreningens kortlægning af ESG-arbejdet på tværs af Byggeriets Værdikæde, er blev lanceret kort før jul. Men rapporten viser også, at ESG-arbejdet har en række positive effekter på virksomheder og organisationer:
”Men mange af dem, der er startet på rejsen, mærker allerede de positive effekter på fx kultur og måden man samarbejder på, fra byggeplads til topledelse. Mange er også nået et godt stykke og har opbygget erfaringer. Og selvom det kan føles som en lang rejse, handler det om at tage de små skridt i den rigtige retning”, siger Christina Schultz.
I undersøgelsen er der bl.a. en økonomichef fra en af materialeleverandørvirksomhederne, der udtaler:
”ESG-arbejdet bliver sjovere, når man forstår sammenhængen, så man både kan og vil tage mere ansvar. Jeg har fået et helt nyt syn, da jeg som økonom ikke føler jeg gør en forskel for mennesker, men det gør jeg unægteligt nu med min involvering i ESG og det er fedt! Det er fedt at kunne bidrage til andre end ens egne bankkonti. Vi har en spændende rejse foran os.”
ESG er kommet for at blive, rammen og tidsperspektivet er blot skåret til, men målet er det samme: at ESG bliver gjort til et vigtigt forretningsparameter, som kan sikre en bæredygtig omstilling af vores virksomheder og samfund, lyder konklusionen fra Byggeriets Samfundsansvar
”Virksomheder har nu en oplagt mulighed for at udnytte den lidt længere øvebane til at blive skarp på sin forretning og bæredygtige værdier. Et godt sted at starte er med VSME, som er den frivillige standard for SMV’ers bæredygtighedsrapportering, som har skåret datakravene til”, afslutter Christina Schultz.
Hvad gør jeg nu?
På seminar den 30. april, kan du blive klogere på, hvordan du kan arbejde med ESG og særligt med VSME-standarden. Sammen med Bygherreforeningen, vil du blive klædt på til at:
- Få lagt en handleplan
- Skabe grundlaget for en robust og datadrevet proces
- Udarbejde jeres egen ESG-rapport
- Finde frem til hvilke værktøjer, der bedst understøtter jeres behov og ambitioner