| CasesNyhed

Entreprenørvirksomhed vil arbejde med psykologisk sikkerhed: ”En øjenåbner for bedre trivsel”

Da entreprenørvirksomheden Einar Kornerup A/S blev bekendt med Bygge-riets Samfundsansvars arbejde med psykologisk sikkerhed, fandt de en række praktiske værktøjer til at fremme psykologisk sikkerhed på bygge-pladsen. Som en del af deres supplerende arbejdsmiljøkursus deltog med-arbejdere i en todages workshop om psykologisk sikkerhed. Denne workshop gav dem håndgribelige redskaber og en dybere forståelse for, hvordan deres medarbejdernes trivsel kan forbedres og det psykiske arbejdsmiljø styrkes.

Hos Einar Kornerup A/S, en af Danmarks store entreprenørvirksomheder med mellem 100 og 150 medarbejdere i egenproduktion inden for tømrer-, murer- og betonarbejde, er trivsel og et sundt psykisk arbejdsmiljø i fokus. At sikre et godt psykisk arbejdsmiljø er komplekst og kræver konkrete løsninger. Signa Kyllebæk Petersen, KMA-leder hos Einar Kornerup A/S, fortæller, at Byggeriets Samfundsansvars værktøjer har gjort det lettere at omsætte dette arbejde til praksis:

“Det gjorde arbejdet mere håndgribeligt, så vi kunne trække på eksisterende viden og erfaringer,” siger hun.

APV’en viste behovet

Virksomhedens seneste APV pegede på en overordnet tilfredshed med det psykiske arbejdsmiljø, men også på udfordringer med kommunikationen og samarbejdet med en ekstern partner på én arbejdsplads, hvilket påvirkede trivslen. Det blev tydeligt for ledelsen, at forebyggende handling var nødvendig.

“Besvarelserne i undersøgelsen bekræftede, at vi skulle handle systematisk. Det var vigtigt at vise, at grænseoverskridende adfærd ikke tolereres, og at vi støtter vores medarbejdere,” siger Signa Kyllebæk.

Fra teori til praksis

Inspirationen kom, da Signa og en kollega deltog i DI Byggeris arbejdsmiljøkonference i Nyborg, hvor psykologisk sikkerhed blev præsenteret som en defineret metode af Byggeriets Samfundsansvar. De blev introduceret til værktøjer, der kunne implementeres direkte i arbejdet på byggepladsen. “Det gav os inspiration til at handle, da tilgangen var både praktisk og tilgængelig,” siger Signa Kyllebæk.

Supplerende arbejdsmiljøkursus satte psykologisk sikkerhed på dagsordenen

Virksomheden udarbejdede en trivselspolitik med retningslinjer for håndtering af krænkende adfærd og psykisk overbelastning. For at forberede arbejdsmiljøorganisationen på implementeringen, deltog omkring 70 byggeledere, arbejdsmiljørepræsentanter og formænd i et todages kursus om psykologisk sikkerhed udbudt af Byggeriets Samfundsansvar, som en del af det årlige supplerende arbejdsmiljøkursus.

“Vi ønskede at forberede vores team med den nødvendige viden og metoder, og derfor var det helt oplagt at få hjælp af Byggeriets Samfundsansvar” siger Signa Kyllebæk.

Kursus psykologisk sikkerhed

Der dykkes ned i spændende materiale på den første workshop

Overraskende generationsforskelle og barrierer

I forbindelse med kurset blev Signa især overrasket over, hvordan forskellige generationer har varierende forventninger til trivsel. Blandt andet opdagede de en aldersbarriere, hvor det blev tydeligt at de forskellige generationer havde forskellige forventninger og forståelser af, hvad der skal til for at opnå øget trivsel.

“Karin Parbst (seniorkonsulent fra Byggeriets Samfundsansvar, red.), der førte os gennem kurset, kender byggebranchen. Hun forstår problematikkerne og ved, hvor skoen trykker. Hun formidlede det på en konstruktiv måde og holdt det hele på et niveau, hvor det ikke blev for teoretisk eller akademisk.”, fortæller Signa.

En model for andre

Signa er ikke i tvivl om, at arbejdet med psykologisk sikkerhed har stor værdi for dem, og derfor med stor sandsynlighed også for andre.

“Jeg vil anbefale andre at tage denne metode til sig. Det giver indblik i virksomhedens status og hjælper med at fremme en forebyggende kultur. Jeg tror, psykologisk sikkerhed vil spille en stadig større rolle, og jo mere bevidste vi er om det, jo bedre bliver arbejdsmiljøet for alle,” afslutter hun.

 

Vil du blive klogere på arbejdet med psykologisk tryghed i din virksomhed?

Supplerende arbejdsmiljøuddannelse – Byggeriets Samfundsansvar tilbyder undervisning i psykologisk sikkerhed

Byggeriets Samfundsansvar tilbyder nu kurser til virksomheder i byggeriet, der ønsker at blive klogere på psykologisk sikkerhed som en del af arbejdet med at højne medarbejderes trivsel i virksomheder. Kurserne kan strikkes sammen efter behov, men som udgangspunkt tilbyder vi følgende pakker, der med fordel kan indgå som et obligatorisk supplerende arbejdsmiljøkursus:

Introkursus
På et introkursus kan I blive klogere på, hvad psykologisk sikkerhed er, og hvad arbejdet med det kan gøre for jeres virksomhed. Vi kommer kort omkring det teoretiske, og så dykker vi ned i hvad der kan være af udfordringer for netop byggeriet. I vil få indsigt i, hvordan det står til med den psykologiske sikkerhed på jeres arbejdsplads, og hvor nogle af udfordringerne er samt hvad der kan gøres for at højne den psykologiske sikkerhed.

Kurset faciliteres af Byggeriets Samfundsansvar, der har dybdegående viden om kultur og processer i byggeriet samt arbejdet med diversitet. Indhold tilpasset jeres virksomhed, længde og pris aftales individuelt

Dybdegående kursus
På dette mere dybdegående kursus går vi i dybden med, hvilke strategier og konkrete tilgange, der kan arbejdes med i netop din virksomhed eller team. Vi går i dybden med konkrete eksempler fra jeres hverdag, og kommer med løsningsforslag, der bl.a. kan bruges i et efterfølgende strategiarbejde med fx at udforme retningslinjer eller politiker på området. Kurset faciliteres af Marianne Bredgaard Karlsson fra Lysna, der har specialiseret sig i at arbejde med psykologisk sikkerhed.

Kontakt seniorprojektleder Nadia Sander Strange på. 53617814 for at blive klogere på, hvordan vi kan hjælpe dig.

Læs om kurserne og kontakt os

Del på sociale medier
Linkedin
LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.