Maria Preilev Hansen: Dagbog fra fremtidens bygge- og anlægsbranche
På Byggeriets Samfundsansvars jubilæum den 26. november, var medlemmer af foreningens Unge Advisory Board på scenen med deres 'dagbog fra fremtiden', der er en dagbogsberetning skrevet af dem selv, 10 år ud i fremtiden. Beretningerne giver et indblik i den yngre generations drømme, forhåbninger, forventninger, og er et opråb til branchens ledere og politikere i forhold til forvaltningen og arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. Fortællingerne fik en varm modtagelse af salens publikum, og flere har allerede tilkendegivet at de vil se om ikke de kan implementere tiltag fra dem. Her kan du læse konsulent og EPD/LCA-beregner, Maria Preilev Hansens dagbog.
Kære dagbog,
Det er lang tid siden jeg har skrevet i dig. Jeg er nu en lidt ældre dame, men stadig en charmerende udgave af mig selv – hvis du spørger mig. Jeg har endda fået gråt hår – så jeg nu passer helt ind i byggebranchen!
Mit fokus i dag er stadig nedriverne – det har ikke ændret sig i 10 år. Nu er de højtuddannede håndværkere med EUX-uddannelser og licenser, der kan alle fag baglæns. Faktisk er der ikke bare en nedriver men vi har tre specialiserede nedrivningshold:
1. Ressourceholdet: De er som skattejægere, der finder guld i form af genbrugsmaterialer.
2. Miljøsanitørholdet: Tænk på dem som byggepladsens “Ghostbusters”, der jager miljøfarlige stoffer.
3. Håndfolk-teamet: De er vores finale-specialister, der sørger for, at alt er pænt og ordentligt, når støvet har lagt sig.
Nå ja, og kvinderne i branchen? De er overalt! Det handler ikke længere kun om muskler, men om hjerner og innovation. Mit største forbillede i dag er den der kvindelig CEO, der engang sagde: “Jeg kan nedrive fordomme hurtigere end I kan nedrive en væg!”
Og gæt hvad? Vores branche har ikke haft en arbejdsulykke siden 2027! Det er længere tid end nogen kan huske.
Det skyldes måske at vi i langt større grad har specialiseret os i automatiserede systemer. Robotter? Ja, de er her, men de har ikke overtaget verden. De er mere som vores trofaste hjælpere, der tager sig af de tunge løft, mens nedriverne fokuserer på de finurlige detaljer og den kreative tænkning.
Faktisk går det så godt på miljøsaneringsområdet at luftens asbestniveau nu er lavere end de svenske niveauer var i 2024. Vi går så meget op i sikkerhed og miljø i branchen at der er kommet nye regler: Det lyder måske lidt skørt, men nu er glatbarbering blevet et must for miljøsanitører (et bonus til kvinderne der nu er en stor del af det hold). Og nej, det er ikke fordi, vi er blevet forfængelige – det er for at sikre, at maskerne sidder tæt og faktisk beskytter mod farlige
Vores transport har også været igennem en reformering. Lastbiler og containere skal nu rengøres, inden de forlader affaldsmodtageren efter levering af asbest eller andet farligt affald. Sådan har vi fået et renere Danmark med langt mindre spredning af miljøfarligt affald. Og affaldsmodtagere er heller ikke længere bare kedelige depoter. Nej, de er blevet til højteknologiske ressourcecentre, hvor affald bliver til guld.
Der er dog også noget lidt frustrerende. Vi har fået krav om renovering frem for nedrivning, hvilket jo er fantastisk for miljøet. Men… det betyder også, at vi ofte mangler genbrugsmaterialer til nybyggeri. Efterspørgslen på genbrug er nemlig nu enorm, for kvaliteten af vores genbrugsvarer er blevet så god, at de er mere eftertragtede end de nye varer på hylderne. Det er som om, vi har opdaget at gamle materialer er bedre med alderen – ligesom god vin eller ost.
I 2035 har vi endelig indset, at nedrivning kræver tid – og ikke bare tid til at svinge hammeren, men tid til at tænke. Nedriveren er nu en del af byggegruppen fra dag ét. De bidrager med indsigt om genbrug og materialernes potentiale, hvilket gør hele processen mere inkluderende og dynamisk.
Så kære dagbog, jeg er så glad for den her fremtid. I dag er bæredygtighed ikke bare er et buzzword, og i dag er det cool at være nedriver!
Kærlig hilsen din Maria