| Nyhed

Byg en bæredygtig fremtid (3/3): Tænk holistisk, genanvend materialer og efterspørg CO2-lovgivning

Byg en bæredygtig fremtid. Sådan lød titlen på det tredje arrangement i rækken om bæredygtige investeringer i byggeriet, som Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar afholdt i samarbejde med Dansif og Global Compact Network Denmark. Men hvordan gør man så lige det? Tre repræsentanter fra branchen præsenterede deres bud, mens Københavns Kommune involverede os i deres strategi samt overvejelser om den grønne omstilling i byggeriet.

For at kunne bygge bæredygtigt, skal vi arbejde sammen, have et stort fokus på genanvendelse af materialer gennem hele byggeriets livscyklus og efterspørge lovgivning på området. Sådan lød hovedbudskaberne på tredje seminar i rækken Byg en Bæredygtig Fremtid, som Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar afholdt i samarbejde med Dansif og Global Compact Network Denmark.

Her præsenterede tre FBSA-medlemmer fra forskellige led i værdikæden deres bud på, hvad der skal til for at styrke den grønne omstilling. Samtidigt pegede oplægsholderne på, at vi står over for forskellige barrierer for at implementere bæredygtige løsninger. De indebærer bl. a. politisk nølen, kortsigtede prisovervejelser og uendelige mængder affald, som ikke kan genanvendes.

Tænk holistisk

Når 80 % af byggeriets materialevalg og energiforbrug besluttes allerede i de tidlige faser, kalder det på et samarbejde mellem byggeriets aktører, hvor bæredygtighed og materialer allerede tænkes ind i projektet i udbudsfasen, ligesom graden af bæredygtighed skal vurderes på niveau med de klassiske parametre som fx tid, kvalitet og pris. Her er det vigtigt at indarbejde en livscyklusanalyse af byggeriets materialer for at få et indblik i, hvor meget klimapåvirkning et byggeri har over hele dets levetid, fortæller Harpa Birgisdottir fra BUILD, Aalborg Universitet.

Stephan Sander, som er projektleder i Værdibyg præsenterede en ny rapport, de barsler med, der netop sætter fokus på bæredygtige byggeprocesser. Han pegede i den forbindelse på vigtigheden at oprette en konkret stilling som bæredygtighedsleder på byggeprojekter, der kan sikre fokus på bolden i overdragelsen mellem byggefaserne. Morten Ørsager fra ERIK arkitekter, opfordrede samtidig til, at der udvikles nye regnemetoder, så man fra starten indtænker fremtidsværdien for et byggeri ud fra en cirkulær tankegang, så der ikke udelukkende kigges på de konkrete byggeomkostninger

Genanvend materialer

Materialevalg er en afgørende faktor for reel bæredygtighed i byggeriet. For eksempel indkøbes millioner af lysarmaturer til byggeprojekter, som ikke kan genanvendes og derfor ender som affald, fortæller Lars Elmvang fra Fischer Lighting, der arbejder for at forvandle affald til moderne lysarmaturer gennem ny teknologi og design. Han oplever dog, at mange stadig hellere vil købe nye produkter og finder det for besværligt at genanvende deres affald. Den tankegang er vi nødt til at ændre, hvis vi skal styrke anvendelsen af bæredygtige byggematerialer.

Men  når vi søger bæredygtige løsninger, risikerer vi ofte også blot at udskifte en problematik med en anden, tilføjer Ninette Alto, der er teknisk direktør for Bæredygtighed og CSR i MT Højgaard. Kampen står alt for ofte mellem konkrete materialer så som træ og beton, men fokus skal flyttes til, hvordan vi bedst cirkulerer materialerne og dermed forlænger deres livscyklus, mener hun. Det kunne for eksempel ske gennem en bygningspant, hvor materialer tillægges en ekstra værdi ved indkøb, men at de ved aflevering så kan genanvendes mod tilbagebetaling af panten.

Branchen efterspørger CO2-lovgivning

Flere af oplægsholderne efterspørger samtidig lovgivning på området. De mener alle, at branchen er klar til CO2-lofter, det skal bare gøres på en måde, så dokumentationen ikke er for tung at håndtere. Og spørger man Kasper Graa Wulff fra Københavns Kommune, bliver bæredygtighed et helt centralt tema i kommende kommunalvalg. Københavns Kommune har da også allerede en målsætning om at være CO2-neutral i 2025.

Tak til alle oplægsholderne og deltagere for et spændende arrangement.

Hvis du vil vide mere om bæredygtighed, byggematerialer og affaldshåndtering, kan du tilmelde dig FBSA’s seminar om bæredygtige byggematerialer d. 1. februar eller seminar om verdensmål 12 d. 9. marts.

Del på sociale medier
Linkedin
LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.