| Nyhed

Brændstof til ildsjæle: Unge Advisory Board fylder år

Foreningens Unge Advisory Board har nu eksisteret i to år. Vi har spurgt gruppen, hvad de tager med fra arbejdet, som på trods af en periode præget af corona har været både effektivt og inspirerende.

Hvordan ser fremtiden ud for det bæredygtige byggeri? Med afsæt i det spørgsmål besluttede bestyrelsen i 2020 at nedsætte et Unge Advisory Board, der skulle udfordre vanetænkningen i den danske bygge- og anlægsbranche. Grundejernes Investeringsfond gav støtte til projektet.

Vi samlede derfor ni unge med noget på hjertet indenfor byggeri og byudvikling med det formål først og fremmest at udfordre foreningens bestyrelse, men også give inspiration og indblik i, hvad de unge i branchen ønsker for fremtiden, til vores medlemmer.

Det er over årene blevet til en række workshops, arrangementer og quizzer, hvor de helt store drømme fik lov til at flyve højt, og hvor intet var for ambitiøst. Som eksempler kan vi bl. a. fremhæve fortællertræning, debatindlæg om bæredygtighed og aha-oplevelser til de sjove UAB-quizzer på foreningens årsmøde og generalforsamling.

Men hvad har de unge selv taget med fra arbejdet? Vi har bedt dem give deres bud på, hvad de som gruppe særligt kan byde på.

”UAB Giver brændstof til ildsjælen i mig”

En af byggebranchens største udfordringer er mangel på forandring. Og når man taler med den unge generation, er forandring det, der er nødvendigt, for at klare de mange kriser, vi står overfor.

Men det kan være svært i en branche, der i høj grad er præget af vanetænkning. UAB samler ildsjæle for den bæredygtige forandring, og for netop at ændre status quo er det godt, at gruppen er sat i verden, mener to af boardets medlemmer:

”Personligt synes jeg det er enormt privilegeret at være del af et fællesskab, hvor ildsjæle på tværs af byggebranchens værdikæde gør noget for at drive en social og bæredygtig udvikling, der kan gøre branchen til et bedre sted,” Siger Nicolaj Frederiksen, mens Leonora Eberhardt giver ham ret:

”Jeg er gennem UAB beriget på viden, et udvidet netværk og ekstra brændstof til ildsjælen i mig.”​

Et bæredygtigt netværk på tværs

Udover at udfordre branchen på tværs af generationsskel, har UAB også været med til at give de unge ny viden omkring de andre professioner i branchens værdikæde – og hvordan, man arbejder sammen på tværs, lyder det fra Magnus Smith:

“UAB er et godt fagligt netværk, som huser ildsjæle der har viljen og modet på at skabe holistisk forandring i bygge- og anlægssektoren. Arbejdet i UAB har personligt beriget mig med ny viden og udvidet mit perspektiv på branchens omstillingspotentialer.”

UAB som talerør til branchen

Et af de steder, hvor de unge særligt føler, at de kan bidrage positivt, er gennem den platform, som UAB udgør til at tale til branchen. Det, at de unge kan stå sammen som gruppe på et stærkt fundament, gør det lettere at nå frem med budskaberne, siger Maria Preilev Hansen, som er boardet nyeste medlem:

”UAB giver et talerør med udfordrende ord til de fastlåste holdninger i branchen og en håndsrækning fra ligesindede, hvilket har hjulpet mig til at få motivationen tilbage til kamp mod den stædige byggebranche og måden det altid har været gjort på.”

Og man må også sige, at det er blevet positivt modtaget. Rikke Gemzøe, bestyrelsesmedlem i FBSA og bindeled mellem boardet og bestyrelsen bemærker: ” FBSAs unge advisory board er et vigtigt bidrag til foreningens arbejde. De unge har været involveret i videreudvikling af vores charter, der nu er relanceret og tilpasset de 17 verdensmål, de har igennem debatindlæg sat fokus på hvordan vi nedbringer CO2-udledningen i vores byggerier og ikke mindst har de været en drivkraft i diversitets- og mangfoldighedsdebatten. Hvis jeg skal sige det kort, så er de med til at kæmpe for en bedre byggebranche i fremtiden.”

Vil du høre mere om de unges syn på fremtiden i branchen? Du kan læse meget mere om deres aktiviteter her, eller booke et oplæg med et eller flere medlemmer ved at skrive på info@fbsa.dk.

Del på sociale medier
Linkedin
LUK
Få den nyeste viden fra Byggeriets Samfundsansvar direkte i din indbakke

Det er gratis og helt uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.