På Kvindernes Kampdag den 8. marts inviterer en række af byggebranchens aktører dig med ind til et program, der fra forskellige vinkler belyser dagens tema ”Er køn en kompetence?”.  Mød Ditto, kvinderne bag podcasten ”Karrierekvinder”, sætter fokus på kønnets rolle på arbejdspladsen.

Vi får en videohilsen fra byggekvinder i USA, der har mange af de samme udfordringer, som vi oplever her i Danmark. Byggeriets Samfundsansvar lancerer deres nye værktøjer om Psykologisk Sikkerhed, og en kvindelig maler fortæller om den virkelighed, de møder, når der ikke er psykologisk sikkerhed.

Danske Arkitektvirksomheder præsenterer en helt ny diversitetspolitik, og Building Diversity reflekterer over begrebet intersektionalitet, og herunder de normer og strukturer, som ofte ikke giver plads til mangfoldigheden.

Vi slutter af med et par skarpe brandtaler, inden Advice og Bygherreforeningen tager os med på en rejse ind i, hvordan sprog skaber virkelighed, hvor de inviterer til fælles brainstorm på mere inkluderende ord, som optakt til netværk, bobler og musik.

Program

Moderator: Diversitetsekspert Lisbeth Odgaard Damm

14:00 Velkomst ved Christina Schultz, Byggeriets Samfundsansvar og på vegne af arrangørgruppen

14:10 Reflektionsrunde over dagens tema

14:20 Er køn en kompetence? ved Naja Lind Rasmussen og Rikke Kristine Østergaard, Ditto – forfatterne bag ”Den utålmodige feminist” og podcastværter på ”Karrierekvinder”

Er køn egentlig så vigtigt? Ifølge Rikke og Naja er køn en kompetence, og diversitetsskabelse bør derfor stå øverst på ambitiøse virksomheders to-do liste. I deres oplæg forklarer Naja og Rikke, hvilken rolle køn spiller på arbejde, hvordan køn både er en styrke, men ofte bliver gjort til en byrde, og så giver de konkrete forslag til, hvordan man kan komme i gang med at udnytte det potentiale, der ligger i en mere mangfoldig arbejdsplads.

15:00 Reflektionsrunde og opsamling fra salen

15:15 Pause og netværk

15:30 Inspirationsoplæg fra forskellige dele af branchen

  • Videohilsen fra håndværkerkvinder i USA fra konferencen Tradeswomen Building Bridges, Washington DC, december 2023
  • Psykologisk sikkerhed og mangel på samme i branchen Ved Lykke Zachariassen, Næstformand i Malernes Fagforening Ungdom og Marianne Bredgaard Karlsson, Lysna.

Manglende psykologisk sikkerhed påvirker mange håndværkerkvinders tilknytning til branchen. Byggeriets Samfundsansvar lancerer resultater fra ny rapport og konkrete værktøjer, som kan styrke arbejdet med psykologisk sikkerhed.

  • Ny diversitetspolitik for arkitektvirksomheder ved Katja Viltoft, bestyrelsesformand Danske Arkitektvirksomheder og partner i JJW Arkitekter. 

Danske Arkitektvirksomheder mener, at det bidrager positivt til resultater og udvikling, når forskellige mennesker er samlet på en arbejdsplads. De har derfor udarbejdet en diversitetspolitik, som tegnestuerne kan anvende og fx bruge aktivt i deres ESG-arbejde.

  • Mere end blot et køn ved Building Diversity og Arkitektforeningens Platform for Diversitet & Ligestilling (OBS: dette indlæg er på engelsk)

Køn, etnicitet, alder, klasse og kropskapacitet er alt sammen med til at påvirke vores adgang og muligheder i forskellige sammenhænge. Building Diversity og Arkitektforeningens Platform for Diversitet & Ligestilling tager et intersektionelt blik på mangfoldighed, som rækker ud over kønnet og spørger: Hvilke normer inden for arkitektur- og byggebranchen forhindrer mangfoldigheden? Og hvordan kan vi udfolde forskelligheder som styrker frem for benspænd?

16.30 Afrunding

Brandtaler fra branchen ved Emilie Ghali, Næstforkvinde, SUMH og  Natalie Mossin, Institutleder på Arkitektskolen.

16.45 Sprog skaber virkelighed – også i byggeriet ved Charlotte Martens, Chief Creative Strategist i kommunikationsbureauet Advice, og Jesper Malm, områdechef i Bygherreforeningen

Kommunikationsbureauet Advice står bag kampagnen: ”Vi kan ændre verden ved at ændre sproget”, hvor de sætter fokus på kønnede ord, og hvad de betyder for vores opfattelser. Vi ser nærmere på de sproglige kønsstereotyper i byggebranchen, og inviterer tilhørerne med til en fælles brainstorm på nye betegnelser, som kan erstatte byggebranchens ofte meget mandlige ordforråd.

17:00 til 17:30 Netværk, bobler og musik

 

Arrangementet er blevet til i et samarbejde mellem:
Arkitektforeningen, Byens Netværk, Byggeriets Samfundsansvar, Bygherreforeningen, DAC, Danske Arkitektvirksomheder, FAOD, FRI og Konstruktørforeningen.

 

Det er gratis at deltage, og alle er velkommen. I nedenstående link kan du læse om, hvordan man kommer rundt i DAC i BLOX, så du kan forberede dit besøg på forhånd.

OBS: Der kan max være 200 deltagere, så tilmelding sker ved først til mølle princippet. Det er også muligt at deltage online.

Tilgængelighed – Dansk Architecture Center – DAC