Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen. Er din virksomhed eller organisation medlem af Byggeriets Samfundsansvar, skal du skrive rabatkoden FBSAmedlem24 i feltet du bliver sendt videre til. Er din virksomhed eller organisation medlem af Bygherreforeningen også, skal du ikke skrive noget i rabatfeltet.

Program

 

09:00-09:30 Ankomst og morgenmad

09:30-09:45 Introduktion og velkomst – Hvorfor er taksonomien vigtig for byggeriet?   

Byggebranchen er en af Danmarks største industrier, og melder derfor også om udfordringer ift. prisstigninger, krig og materialemangel. Vi sætter byggeriet i perspektiv, og giver en indflyvning til, hvordan EU-taksonomien spiller en rolle i at skabe bæredygtige standarder på tværs af Europa, bl.a. for at takle nogle af de store, internationale udfordringer, vi som branche står overfor.   

v. Christina Schultz, direktør, Byggeriets Samfundsansvar   

09:45-10:15 Bæredygtighed i EU – Kort fortalt  

EU’s Green Deal sætter rammerne for en række nye lovgivningsmæssige tiltag, som EU har sat i værk. Tiltagene har til formål at mindske greenwashing og fremme den miljømæssige og sociale bæredygtighed hos regionens virksomheder. I dette oplæg får du en introduktion til, hvordan de forskellige elementer hænger sammen og påvirker hinanden.  

v. Christian Honoré, ESG Implementation 

10:15-10:35 Rettidig omhu også kaldet Due Diligence – en proces for helhedsorienteret bæredygtighed

En vigtig del af de nye internationale retningslinjer drejer sig om en tilgang til virksomhedsførelse baseret på do no harm-tilgangen. Denne tilgang efterlever virksomhederne gennem 6 skridt for rettidig omhu (Due Dilligence) for at håndtere negative indvirkninger på såvel mennesker som klima og miljø. På dette oplæg får du en konkret introduktion til, hvordan man efterlever principper for rettighed omhu for HELE sin virksomheds værdikæde. Oplægget er en praksisnær introduktion til, hvordan man som virksomhed kommer i gang med at implementere de 6 due diligence skridt.

v. Sarah Reifling Dieckmann, Rådgiver hos Etisk handel 

10:35-10:55 Introduktion til EU-taksonomien for miljømæssig bæredygtighed i byggeriet

Taksonomien er et klassifikationssystem, der skal skabe et fælles sprog for bæredygtighed i Europa. Formålet med lovgivningen er at flytte kapitalstrømme mod bæredygtige investeringer i en række sektorer som i høj grad kan bidrage til at nå EU’s klimamål. Byggeriet er en af disse, hvor innovative løsninger byder på et stort potentiale for at bidrage til den grønne omstilling. Få en introduktion til lovgivningen, hvad den indeholder, og hvilke aktører, der er er påvirkede. 

Taler tilgår

10:50-11:10 Dialog: sammenhængen mellem Due Dilligence og EU-taksonomien i en byggefaglig kontekst 

EU-taksonomien opstiller en række kriterier for bæredygtigt byggeri, som skal efterleves for at en bygning kan deklareres som bæredygtig i henhold til EU krav. Dette oplæg starter med et kort rids af disse krav og efterfølges med en dialog mellem Sarah Deichmann og Alexander fra Dansk Standard, der drøfter hvilke sammenhænge der er mellem de forskellige EU-krav og hvornår disse krav omhandler tiltag i et byggeprojekt og hvornår de går på virksomhedsadfærd.  

Dialog mellem oplægsholdere 

11:10-11:45 Fælles refleksion: Hvad er jeres erfaringer med EU’s regulering på bæredygtighedsområdet i praksis?

Faciliteres af Christina Schultz, direktør, Byggeriets Samfundsansvar  

11:45-12:00 Opsamling

Faciliteres af Christina Schultz, direktør, Byggeriets Samfundsansvar  

12:00 – 13:00 FROKOST

13:00 – 13:35 Case: Hvad betyder taksonomien for bygherre i investorrollen?

Hør om bygherres perspektiver på hvordan EU-taksonomi kan understøtte strategisk fokus for investeringer og være løftestang for bæredygtigheds ambitioner. 

Taler tilgår

13:35 – 14:10 Case: Rådgiverens tilgang til taksonomien

I dette oplæg ser vi nærmere på rådgivernes erfaring med at arbejde med projekter. I dette oplæg gives et overblik over kravene til de forskellige bygningskategorier alt efter hvilket miljømål man vælger som primært mål samt medfølgende Do No Significant Harm kriterier for de resterende miljømål.

Taler tilgår 

14:10-14:40 Case: Taksonomien set i entreprenørens øjne

Deler erfaringer fra MT Højgaard koncernens arbejde med EU-taksonomien, som har pågået i mere end et år. Hun vil give et bud på, hvordan taksonomien kommer til at påvirke bygge- og anlægsbranchen, samt dele hvilken strategi de har valgt, hvordan screeningsprocessen fungerer i praksis og hvilke udfordringer EU-taksonomien byder på. 

v. Simone Winter-Madsen, bæredygtighedsspecialist, MT Højgaard Property Development

14:40 – 15:10 Case: materiale leverandørens erfaringer med EU-taksonomi 

Taler tilgår

15:10-15:45 Bordet rundt: Baseret på konkrete cases hvordan ser i udfordringerne

Dialogen om erfaringer og udfordringer ved taksonomi-arbejdet i grupper. 

Taler tilgår

15:45-16:00 Afrunding og tak for i dag 

Ret til ændringer forbeholdes

 

Læs om foreningens arbejde

Læs om medlemsskab i forening